Συντάξεις χηρείας: Θέμα χρόνου το "ψαλίδι" στο 50% - Πότε και πώς θα εφαρμοστεί
Γιατί η κυβέρνηση «φοβάται» για νέες διεκδικήσεις αναδρομικών από το... πουθενά
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα εφαρμόσει την περικοπή στις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου, καθώς ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί και απομένει η εφαρμογή του.
Για τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως προβλέπει ο νόμος.
Πότε θα κόβονται στο μισό οι συντάξεις χηρείας
Γρίφος ωστόσο παραμένει η περικοπή των εν λόγω συντάξεων καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα την εφαρμόσει.
Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία – σύμφωνα με τον νόμο – θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%).
Η εν λόγω περικοπή στος συντάξεις χηρείας εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μια διάταξη που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα τη φέρει.
Δείτε σχετικά: “Συντάξεις 2024: “Μαχαίρι” τουλάχιστον 100 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους“
Κίνδυνος για αναδρομικά από το… πουθενά
Πάντως νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά, θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.
Θα πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου.
Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχοε εργάζεται ή συνταξιοδοτείται και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα, διευκρινίζοντας πως με βάση σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως προβλέπει ο νόμος.
Με το πέρας της πρώτης τριετίας, πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η σύνταξη προσαρμόζεται και καταβάλλεται το ήμισυ αυτής (35% της σύνταξης του θανόντος), εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Εάν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξακολουθεί να λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς περικοπή, για όσο διαρκεί η αναπηρία.
Ωστόσο, η σχετική διάταξη εφαρμόστηκε στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας (ο. ο. θανάτου) στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ, αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα (τέως ΙΚΑ). Η εφαρμογή της έχει παγώσει από το 2020.
Αντιδράσεις από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων
Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με ανακοίνωσή του ζήτησε από την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσουν σχετικά, ώστε να παραμείνει η καταβολή στις συντάξεις χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών και να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους δικαιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, στην περίπτωση που επεκτεθεί η περικοπή της σύνταξης χηρείας μετά την πρώτη τριετία καταβολής της, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020!
Το ΕΝΔΙΣΥ σημείωσε ότι η περικοπή στις συντάξεις χηρείας, θεσμοθετήθηκε το 2016, εν μέσω Μνημονίων και βαθιάς οικονομικής κρίσης, ενώ σήμερα η χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης:
- ΑΣΕΠ 2Κ/2024: Αιτήσεις τώρα για μόνιμες προσλήψεις σε 109 περιοχές
- Καιρός: Το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” που θα σαρώσει το Σαββατοκύριακο – Καταιγίδες σε όλη τη χώρα
- Μόνιμοι στα Δικαστήρια: Πλήρης οδηγός για τις 350 προσλήψεις γραμματέων
- Meteo: “Έρχεται” ο καύσωνας με την μεγαλύτερη ένταση της τελευταίας 20ετίας