Στο «τραπέζι» ειδικά προνόμια για εμβολιασμένους

Επίσημες δηλώσεις
Γεωργαντάς: Η κουβέντα για προνόμια εμβολιασμένων έχει ανοίξει

Όλο και πιο κοντά φαίνεται πως έρχεται στην ατζέντα της επιτροπής λοιμοξιολόγων η συζήτηση για ειδικά προνόμια σε εμβολιασμένους στα πλαίσια επαναλειτουργίας όλο και περισσότερων κλάδων της οικονομίας καθώς και της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

Κυβέρνηση και επιτροπή φαίνεται πως έχουν ήδη έρθει σε μία αναγνωριστική επαφή για νέες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση αναζητώντας παράλληλα την επικοινωνιακή διαχείριση των επερχόμενων μέτρων.

Είναι άλλωσε χαρακτηριστική η σύμπλευση του μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γκίκα, με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, οι οποίοι αμφότεροι έκαναν λόγο για «διευκολύνσεις δραστηριοτήτων και όχι για ειδικά προνόμια».

«Δεν πρέπει να κάνουμε λόγο για προνόμια εμβολιασμένων αλλά για διευκόλυνση κάποιων δραστηριοτήτων. Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια προτεραιότητα, το συζητάμε, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει», σημείωσε ο κ. Γκίκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Γεωργαντάς: Η κουβέντα για προνόμια εμβολιασμένων έχει ανοίξει

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο προνομίων για τους εμβολιασμένους, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για επιπλέον δυνατότητες.

Γιώργος Γεωργαντάς

«Η κουβέντα έχει ανοίξει. Εκ των πραγμάτων οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κάποιες περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr και εκτυπώνει τη βεβαίωση. Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο πρέπει να κάνει τεστ, να το δηλώσει στην πλατφόρμα κ.λπ. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο κι άλλοι λιγότερο», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Γεωργαντάς σε σύμπλευση με την πρόσφατη τοποθέτηση της κυβερνητική εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, σημείωσε ότι η συζήτηση για το πλαίσιο των προνομίων θα ανοίξει όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες συμπληρώνοντας πως «αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες, είναι λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση».

«700.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν εντός του Ιουνίου»

Δίνοντας κάποια στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών, ο αρμόδιος υφυπουργός επεσήμανε ότι τις «τελευταίες ημέρες δεν έχουμε πέσει κάτω από τους 105.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Μάλιστα, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, αφενός λόγω του εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών, αλλά και των ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν».

«Θα έχουμε τα κινητά συνεργεία, τα οποία θα πάνε στα νησιά σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για τη "Γαλάζια Ελευθερία". Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, ολοκληρώνονται σε άλλα 16 νησιά μέχρι 10.000 κατοίκους και θα ξεκινήσει για όλα τα υπόλοιπα νησιά πλην της Κρήτης. Υπολογίζουμε ότι 700.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν εντός του Ιουνίου», σημείωσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του Μαΐου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε τη συνδρομή και των ιδιωτικών δομών υγείας, δηλαδή τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυιατρεία. Ήδη έχει ανοίξει μια πλατφόρμα, στην οποία δηλώνουν την πρόθεσή τους όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και είναι ικανοποιητική η μέχρι στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος. Έτσι θα αυξήσουμε κατά πολύ τον μέσο ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, παγκοσμίως», είπε και τόνισε ότι για τους 40άρηδες θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια μέσα στις επόμενες 15 μέρες και σε κάθε περίπτωση εντός Μαΐου.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram