Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή
Αναλυτικά οι εισηγήσεις των κομμάτων
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται, σήμερα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αντικείμενο την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία βελτιώσεων που εισήχθησαν στο ενωσιακό δίκαιο στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Με το νομοσχέδιο:
–Θεσπίζονται κανόνες για την ενίσχυση της διαφάνειας κατά τις εκπτώσεις και τις προσφορές και αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση µη συμμόρφωσης των εμπόρων µε τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τη νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
–Διευρύνονται οι περιπτώσεις παραπλανητικών πράξεων και παραλείψεων και επικαιροποιείται η «μαύρη λίστα» των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, οι οποίες συνδέονται µε την ψηφιακή αγορά και την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία συχνά δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας στην αγορά σε βάρος του καταναλωτή.
–Παρέχεται στον καταναλωτή, σε περίπτωση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, το δικαίωμα να ζητήσει, εκτός από τη δικαστική παύση κάθε αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, την παράλειψή της στο μέλλον και την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη, τη μείωση της τιμής ή την καταγγελία της σύμβασης.
–Τροποποιούνται το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για την προστασία του καταναλωτή στις εξ αποστάσεως και στις εκτός εμπορικού καταστήματος καταρτιζόμενες συβάσεις, οι απαιτήσεις ενημέρωσης του καταναλωτή από τον προμηθευτή, καθώς και οι τυπικές απαιτήσεις κατάρτισης στις εξ αποστάσεως συβάσεις, στις συβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος και στις συβάσεις που συνάπτονται σε επιγραμμικές αγορές.
–Εισάγονται ρυθμίσεις για την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καταναλωτών.
–Διευρύνονται οι υποχρεώσεις ενημέρωσης του καταναλωτή από τον προμηθευτή σε συμβάσεις άλλες εκτός από τις συναπτόμενες εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος.
–Προσδιορίζεται εκ νέου το πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.
Πέραν της ενσωμάτωσης της Οδηγίας, με το νομοσχέδιο εισάγονται, επίσης, ρυθμίσεις για την κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που διαθέτουν δωρεάν ή έναντι αμοιβής τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και λοιπών ψηφιακών εφαρμογών στους καταναλωτές σε χώρους όπου έχουν πρόσβαση και ανήλικοι, και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής του.
Εισάγονται, εξάλλου, ρυθμίσεις για την αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων εντός της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, για τη λειτουργία των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων (ομοσπονδιών) των πωλητών λαϊκών αγορών και για τις άδειες πωλητών λαϊκών αγορών.
Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Είναι ένα σχέδιο νόμου που η ψήφισή του θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Βασιλειάδης, που υπογράμμισε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας να ενσωματώσει την Οδηγία και να εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις μέχρι τις 28 Μαΐου του 2022.
Ο βουλευτής της ΝΔ, αφού αναφέρθηκε στους νέους κανόνες και τις διατάξεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την διασφάλισή τους απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τόνισε ότι «στην ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε με το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή επισφάλεια, κάθε μέτρο που προστατεύει τους καταναλωτές είναι κρίσιμο».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης έχει δηλώσει ότι η Οδηγία κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος, για την ενσωμάτωσή της, ενώ τα υπόλοιπα κράτη – μέλη την ενσωμάτωσαν, από το τέλος του 2021, και οι καταναλωτές έχουν αποκομίσει ωφέλειες εδώ και μήνες.
Με δεδομένα δε, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποτελεί την αφορμή ενός ευρύτερου πακέτου ρυθμίσεων και διατάξεων που να διαφυλάσσει μέρος του απολεσθέντος εισοδήματος των πολιτών.
Ο κ. Μαμουλάκης κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις των φορέων και να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις.
Καθώς οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, κατά τη διαδικασία ακρόασης από την επιτροπή, ζήτησαν κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ο κ. Μαμουλάκης υπογράμμισε ότι πρέπει η κυβέρνηση εξετάσει το θέμα αυτό γιατί στην εφαρμογή τους οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα οφέλη αφενός και αφετέρου μπερδεύουν τους καταναλωτές.
«Οι διατάξεις της Οδηγίας δύναται να διασφαλίσουν τις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών κάνοντάς τες πιο δίκαιες και διαφανείς. Και αυτό φυσικά θα συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, ο οποίος, ωστόσο, διατύπωσε επιμέρους ενστάσεις, σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται τη συνεργασία, αφού το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει προτάσεις, με στόχο την ευημερία των πολιτών, που όμως δεν εισακούστηκαν.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις και στην καλπάζουσα ακρίβεια, που δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών, για να παρατηρήσει πως η κυβέρνηση μοιάζει αμήχανη και απρόθυμη να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών, και να χαρακτηρίσει επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστικούς ελέγχους τήρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.
«Φύλλο συκής», για τα ζητήματα της προστασίας των καταναλωτών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καθώς, λόγω των επιλογών της ΕΕ, πλήττονται διαρκώς από την αισχροκέρδεια και τις αθέμιτες πρακτικές.
«Όσες προκλητικές ωραιοποιήσεις και αν κάνει η κυβέρνηση για όσα βιώνει ο λαός, ο καθημερινός Γολγοθάς επιβίωσης των λαϊκών οικογενειών αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι υπάρχει άβυσσος που χωρίζει τις ανάγκες του λαού από τις προτεραιότητες της οικονομίας των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων και από το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις», είπε ο κ. Συντυχάκης και υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως μπορεί το σύστημα της οικονομίας της αγοράς να προστατεύσει τον καταναλωτή, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος και με τους ληστρικούς φόρους και με τις τεράστιες αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να υιοθετήσει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης.
«Θα έπρεπε εν πρώτοις να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια του δημοσίου, εκτός από την αισχροκέρδεια του καρτέλ της ενέργειας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, και κατήγγειλε πως συνιστά αισχροκέρδεια του δημοσίου η αύξηση των φόρων σε απόλυτο μέγεθος λόγω της κατακόρυφης ανόδου των τιμών.
Πρόκειται για ένα ανούσιο νομοσχέδιο που κατατίθεται σε μια στιγμή κρίσιμη, με την αισχροκέρδεια των καρτέλ στην ενέργεια, που κατατίθεται σε μια εποχή που οι πολίτες πλήττονται από την ακρίβεια, η οποία είναι εισαγόμενη σε ποσοστό 50%, αλλά οφείλεται και στην κυβέρνηση και την πολιτική της, είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος που υπογράμμισε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποδεικνύουν την αποτυχημένη πολιτική της που παράγει μάλιστα μόνο χρέη.
«Αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι ο έλεγχος τήρησης της νομοθεσίας και όχι να ψηφίζονται συνεχώς ανούσια νομοσχέδια», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης που εκτίμησε πως στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η προστασία των καταναλωτών αλλά η ομοιόμορφη νομοθεσία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.
Το θεμελιώδες θέμα είναι η ακρίβεια, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, που υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες για την «τεχνοφεουδαρχία» και τους τεχνολογικούς κολοσσούς οι οποίοι πρέπει να ρυθμιστούν και όχι να δρουν ανεξέλεγκτα.
«Για προστασία μιλάμε με τέτοια ακρίβεια; Ένα τμήμα του πληθωρισμού προέρχεται από έξω, αλλά μεγάλο μέρος του οφείλεται στο κατάπτυστο χρηματιστήριο ενέργειας», είπε ο κ. Λογιάδης και τόνισε ότι το πιο κομβικό σημείο είναι το διαθέσιμο εισόδημα.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ζήτησε κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και «επανεθνικοποίηση» της ΔΕΗ.
Παράλληλα, κατήγγειλε ότι έχουν διαλυθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και υπογράμμισε ότι οι φόροι και οι εισφορές παραμένουν αντιπαραγωγικά μεγάλες για την εξασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων.