Σουδάν: Συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός
Έπειτα από πίεση των ΗΠΑ
Οι αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν συμφώνησαν σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός από απόψε, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις, έπειτα από εκκλήσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την κάθε πλευρά για να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, στο πλαίσιο των οποίων πυροβολισμοί ρίχτηκαν εναντίον αμερικανικής διπλωματικής οχηματοπομπής.
Η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παρατεθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.
Ο επικεφαλής των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από την αρχή των μαχών, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.
Σε καταχώρισή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας» με αυτό που αποκαλούν νέα επανάσταση.
Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση στο Σουδάν
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
«Ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ανδρ. Κατσανιώτης: Εκκένωση για τους 150 Έλληνες μόνο εάν βρεθεί ασφαλής δίοδος
Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.
«Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις», ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος. Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».
Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι -ανάμεσα τους Έλληνες- είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού.
«Έχουμε πει στον μητροπολίτη να παραμείνει στην εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους», είπε ο κ. Κατσανιώτης, ενώ για τους Έλληνες τραυματίες ανέφερε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.
Όπως υπενθύμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από τις 15 Απριλίου, είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν αλλά και στους εκεί Έλληνες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: Να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι Έλληνες εκεί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους».
«Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτήν τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτήν τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της ΕΕ», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.
Ο κ. Κατσανιώτης επεσήμανε πως οι επικεφαλής των Μονάδων Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ είχαν μία σύσκεψη χθες, Δευτέρα του Πάσχα, σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους Ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν και ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη σήμερα, προκειμένου οι χώρες της ΕΕ, στο σύνολό τους, να μπορούν -αν κριθεί απαραίτητο- είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι από την αρχή της έκρυθμης κατάστασης στο Σουδάν υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο.