"SOS" εκπέμπει η Ανταρκτική
Από παγωμένη ήπειρος μετατρέπεται σε... εύφορη κοιλάδα
Ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες καθώς η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει πλέον και την Ανταρκτική.
Η παγωμένη ήπειρος, πρασινίζει με ταχύτατους ρυθμούς καθώς η περιοχή που καλύπτεται από βλάστηση στη είναι 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πριν από τέσσερις δεκαετίες, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων διαπίστωσε ότι το 1986, υπήρχε λιγότερο από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο βλάστησης αλλά μέχρι το 2021 σχεδόν 12 τ.χλμ. είχαν καλυφθεί από φυτά, κυρίως βρύα. Τα βρύα μάλιστα, μπορούν να αποικίσουν γυμνούς βράχους και να δημιουργήσουν τα θεμέλια των εδαφών που, μαζί με τις ηπιότερες συνθήκες, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάπτυξη άλλων φυτών. Σε αυτό συμβάλλει το λιώσιμο των πάγων καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θερμότερες ανοικτές θάλασσες ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών λόγω της υγρότητας.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Έξετερ και του Χέρτφορντσάιρ, και η Βρετανική Έρευνα της Ανταρκτικής μελέτης, μελέτησαν πόσο «πρασίνισε» η Ανταρκτική και έτσι διαπίστωσαν πόσο πολύ συνετέλεσε η κλιματική αλλαγή σε αυτό. Από αυτήν την έρευνα συμπέραναν πως η περιοχή των 1.300 χλμ. στο βορειότερο τμήμα της ηπείρου – θα μπορούσε να γίνει ευάλωτη σε ξένα χωροκατακτητικά είδη.
Από το 2016, ο ρυθμός της εξάπλωσης της βλάστησης έχει επιταχυνθεί κατά 30%. «Το τοπίο της Ανταρκτικής εξακολουθεί να κυριαρχείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χιόνι, πάγο και βράχο, ενώ μόνο ένα μικρό κλάσμα αποικίζεται από φυτική ζωή». «Αλλά αυτό το μικροσκοπικό κλάσμα έχει αυξηθεί δραματικά, δείχνοντας ότι ακόμη και αυτή η τεράστια και απομονωμένη ερημιά επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή που προκαλεί o άνθρωπος» δήλωσε ο Δρ. Τόμας Ρόλαντ, συν-επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.
Ο Ρόλαντ επιπλέον προειδοποίησε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, θα μπορούσε να επιφέρει «θεμελιώδεις αλλαγές στη βιολογία και το τοπίο αυτής της εικονικής και ευάλωτης περιοχής».
Ο Δρ. Όλι Μπάρτλετ από το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, επίσης συν-επικεφαλής της εν λόγω μελέτης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Το χώμα στην Ανταρκτική είναι ως επί το πλείστον φτωχό ή ανύπαρκτο, αλλά αυτή η αύξηση της φυτικής ζωής θα προσθέσει οργανική ύλη και θα διευκολύνει τον σχηματισμό χώματος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο άφιξης χωροκατακτητικών ειδών, που ενδεχομένως μεταφέρονται από οικοτουρίστες, επιστήμονες ή άλλους επισκέπτες στην ήπειρο».