Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαβάη - "Ξύπνησε" το ηφαίστειο Κιλαουέα
Σε ετοιμότητα οι αρχές - "Πορτοκαλί" συναγερμός για τις πτήσεις
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Χαβάη, καθώς “ξύπνησε” για ακόμα μία φορά το ηφαίστειο Κιλαουέα, ένα από τα πλέον ενεργά στον πλανήτη. Το ηφαίστειο άρχισε ξανά να εκρήγνυται τη Δευτέρα (16/9), σε απομακρυσμένη του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης περιοχή θέτοντας τις αρχές σε ετοιμότητα.
Το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων, πέρα από το Κιλαουέα, φιλοξενεί και το Μαούνα Λόα το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ηφαίστειο σε όλον τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της νέας έκρηξης, καταγράφηκαν 17 σεισμοί σε μικρό εστιακό βάθος.
Επιστήμονες του Παρατηρητηρίου Ηφαιστείων της Χαβάης δήλωσαν ότι το ηφαίστειο παρακολουθείται και ότι ο χρωματικός κωδικός της αεροπορίας παραμένει στο «πορτοκαλί» αυτή τη στιγμή. Δήλωσαν επίσης πως καθώς απελευθερώνεται διοξείδιο του θείου, αντιδρά στην ατμόσφαιρα για να δημιουργήσει ηφαιστειακή αιθαλομίχλη και ως εκ τούτου, προκαλεί κινδύνους για την υγεία ανθρώπων και ζώων, αλλά και βλάβες στις γεωργικές καλλιέργειες και τα φυτά.
Πάνω από 60 εκρήξεις έχουν καταγραφεί στο ηφαίστειο Κιλαουέα από το 1900 και μετά
Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Έχει εκραγεί πολλές φορές, με τις πιο σημαντικές εκρήξεις να καταγράφονται από το 1800 και μετά. Συνολικά, έχουν καταγραφεί πάνω από 60 εκρήξεις του Κιλαουέα από το 1900 και έπειτα. Η πιο πρόσφατη περίοδος συνεχόμενων εκρήξεων ξεκίνησε το 1983 και διήρκεσε μέχρι το 2018. Το 2018, περισσότερα από 600 σπίτια καταστράφηκαν λόγω της ισχυρής ροής λάβας που η οποία εκτεινόταν μέχρι τον ωκεανό.
Στις 3 Μαΐου 2018, έγινε η πρώτη έκρηξη. Την επόμενη μέρα, στις 4 Μαΐου, το νησί χτυπήθηκε από σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ, καθώς το μάγμα συνέχιζε να κινείται προς τη Ζώνη του Κάτω Ανατολικού Ρήγματος. Τους επόμενους δύο μήνες, η λάβα κάλυψε 13,7 τετραγωνικά μίλια γης με πάνω από 2000 κατοίκους να αναγκάζονται να εκκενώσουν τις εστίες τους. Εν τέλει, πάνω από 700 σπίτια καταστράφηκαν.