Ρύθμιση για τους ομογενείς: Τι αλλάζει στη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων
Υπολογίζεται ότι 300.000 παλινοστούντες εισπράττουν πολύ χαμηλή εθνική σύνταξη
Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων ανασφάλιστων υπερηλίκων, που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά την καταβολή συντάξεων, αλλά και επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων σε ομογενείς που προέρχονται από την Αλβανία, από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά ακόμα και από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Υπολογίζεται ότι 300.000 παλινοστούντες εισπράττουν πολύ χαμηλή εθνική σύνταξη. Ο λόγος είναι ότι από τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/16), υπήρχε η πρόβλεψη για χορήγηση πλήρους εθνικής σύνταξης, υπό την προϋπόθεση να μπορεί να βεβαιωθεί μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα επί 40 έτη. Το συγκεκριμένο αυστηρό κριτήριο, καθιστούσε πολύ δύσκολη και την καταβολή του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, επίσης σε ομογενείς δικαιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990 γι’ αυτές τις περιπτώσεις παλινοστούντων πολιτών. Επίσης, το απαραίτητο Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ), εκδόθηκε το 1998. Άρα, ήταν πρακτικά αδύνατο να συμπληρώνονται τα 40 έτη που ήταν απαραίτητα για να χορηγείται πλήρης η εθνική σύνταξη. Σημειώνεται ότι για όλους τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, η εθνική σύνταξη (384 ευρώ), χορηγείται πλήρης, με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης (6.000 ένσημα). Αντίστοιχα, παρέχεται το δικαίωμα χορήγησης μέρους της εθνικής σύνταξης από τα 15 έτη ασφάλισης και άνω (345,6 ευρώ).
Στον «αέρα» από το 2019 η υπουργική απόφαση
Ειδικά για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και το επίδομα που λαμβάνουν, έχει υπάρχει τροποποίηση με ελαστικοποίηση των κριτηρίων, ήδη από το καλοκαίρι του 2019 και την προηγούμενη κυβέρνηση. Εκκρεμεί όμως, εδώ και δύο και πλέον έτη, η έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης για να ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη. Το εν λόγω επίδομα χορηγείται κυρίως σε ανασφάλιστους συνταξιούχους υπερήλικες που προέρχονται από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Σε σχετική συνάντηση που έγινε χθες ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και στους εκπροσώπους των ομογενών, τονίστηκε η κυβερνητική πρόθεση για να ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημά τους, στη βάση και των σχετικών εξαγγελιών που έκανε πριν από μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.