Ρεύμα: Ξεχωρίζουν τον Αύγουστο τα πράσινα και μπλε τιμολόγια με τιμές κάτω από 15 λεπτά
Ακριβότερη σε όλη την Ευρώπη η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα - Ποιοι πάροχοι κρατούν τις τιμές κάτω από 15 λεπτά
Οι καταναλωτές καλούνται μέσα στον Αύγουστο να επιλέξουν τα νέα τιμολόγια ρεύματος και παρόλο που οι αυξήσεις τιμών έχουν σε μεγάλο βαθμό απορροφηθεί από τους περισσότερους παρόχους, είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή στην επιλογή της εταιρείας και του τύπου τιμολογίου, καθώς διαφέρουν σημαντικά.
Με τον ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας να εντείνεται, οι οικιακοί χρήστες μπορούν να επωφεληθούν αναζητώντας τις καλύτερες προσφορές. Οι προμηθευτές συνεχώς διευρύνουν τη γκάμα των προϊόντων τους, προσφέροντας ευέλικτες επιλογές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, με στόχο να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους.
Ακόμα και οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει κίτρινο τιμολόγιο θα πρέπει να ελέγξουν πότε συνήψαν τη συμφωνία με την εταιρεία τους, καθώς οι εμπορικές πολιτικές μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την εταιρεία και το χρόνο υπογραφής της σύμβασης.
Παράλληλα, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι πάροχοι έχουν προχωρήσει σε απορρόφηση μέρους του αυξημένου κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού για τον Ιούλιο, με τη μέση τιμή να έχει αυξηθεί κατά 36,6%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο να παρουσιάζουν πιο προσιτές χρεώσεις για τους καταναλωτές.
Τιμολόγια ρεύματος: Ποιοι πάροχοι κρατούν τις τιμές κάτω από 15 λεπτά
Η τελική τιμή της Ελινόιλ με την κρατική επιδότηση του 1,6 λεπτών ανέρχεται σε 14,2 λεπτά και με πάγιο 5 ευρώ τον μήνα.
Η Elpedison μετά την επιδότηση 14,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η Elpedison έχει μηνιαίο πάγιο στα 4 ευρώ. Για τις καταναλώσεις από 101 κιλοβατώρα η χρέωση ανέρχεται σε 19,95 λεπτά χωρίς την επιδότηση.
Ο Ηρων με χρέωση 14,279 λεπτά ανά κιλοβατώρα και προϋπόθεση έκπτωση συνέπειας είναι στην ίδια κατηγορία. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ τον μήνα.
Με χρέωση κάτω από 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα και έκπτωση συνέπειας βρίσκεται το πράσινο τιμολόγιο της Protergia.
Η ΔΕΗ, έδωσε για τον Αύγουστο ως αρχική τιμή τα 16,391 ευρώ ανά κιλοβατώρα με χρέωση νυχτερινού 14,834 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές αφορούν σε καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, όπως άλλωστε και η επιδότηση και μετά την αφαίρεσή της η χρέωση για τα νοικοκυριά που έχουν πάροχο τη ΔΕΗ είναι στα 14,791 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 13,234 λεπτά η νυχτερινή χρέωση.
Ξεχωρίζουν τον Αύγουστο τα μπλε τιμολόγια ρεύματος «κόντρα» στις επιδοτήσεις
Σε πιο ανταγωνιστικά προιόντα αναδεικνύονται τα μπλε τιμολόγια για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος παρά την επιδότηση των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα.
Η αναζήτηση της καλύτερης τιμής για τους οικιακούς χρήστες αποδίδει καθώς ο ανταγωνισμός στον κλάδο αυξάνεται και διευρύνονται τα προϊόντα που προσφέρουν οι προμηθευτές με στόχο την διεύρυνση του μεριδίου της αγοράς που κατέχουν.
Υπενθυμίζεται ότι στα μπλε τιμολόγια, κλειδώνει η τιμή για συγκεκριμένο διάστημα, και η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι σταθερή για 6-12 μήνες, ενώ στο πράσινο τιμολόγιο, αυτό που επίσης αποκαλείται ειδικό τιμολόγιο, οι χρεώσεις είναι σε κυμαινόμενη βάση, εκθέτοντας τον πελάτη στις διακυμάνσεις της αγοράς, όπως συμβαίνει και με τα κίτρινα προϊόντα.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς που ανακοινώθηκαν για τον Αύγουστο η τιμή της κιλοβατώρας στα μπλε τιμολόγια ξεκινά από τα 9,5 λεπτά, ενώ για τα πράσινα το σημείο εκκίνησης είναι τα 14,2 λεπτά (δηλαδή 15,8 λεπτα μείον την επιδότηση 1,6 λεπτα). Συγκεκριμένα:
- το Power Home Direct Plus της Ζενίθ για 12 μήνες,
- όπως το Οικιακό / Οικιακό Ν – Value Safe (6μηνο προϊόν) της Protergia προσφέρεται στα 9,5 λεπτά με πάγιο 9,90 ευρώ
- ενώ μετά ακολουθεί το Fixed Genius Home 3 από την ΗΡΩΝ στα 9,92 λεπτά (πάγιο 9,50 ευρώ)
Στη συνέχεια ανεβαίνουν οι τιμές στα μπλε τιμολόγια αλλα παραμένουν πολύ ανταγωνιστικά. Το Home Fix 4 της ΗΡΩΝ είναι στα 11,6 λεπτά, το Power Home Direct της Ζενίθ στα 12,9 λεπτά, το My Home Online της ΔΕΗ είναι στα 14,20 λεπτά και το Volton Blue Fixed (6μηνο προϊόν) βρίσκεται στα 14,4 λεπτά με πάγια 3,50-9,90 ευρώ.
Σύγκριση τιμών με τα πράσινα τιμολόγια
Το πιο φθηνό πράσινο τιμολόγιο είναι στα 15,8 λεπτά (14,2 λεπτά μετά την επιδότηση) από την ΕΛΙΝΟΙΛ και μετά ακολουθεί η Elpedison, η ΗΡΩΝ και η Protergia με τιμές που κυμαίνονται από 15,85 έως 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα (14,25-14,39 λεπτά μετά την επιδότηση) και πάγιο 4-5 ευρώ.
Με την οικονομική ενίσχυση της επιδότησης, το μέσο πράσινο τιμολόγιο ανέρχεται στα 14,5 λεπτά με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 14,2 λεπτά έως τα 26,31 λεπτά.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η επιδότηση των 1,6 λεπτών που αποφασίστηκε από το υπουργείο είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όμως έχει όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες.
Τα κίτρινα τιμολόγια προσφέρουν επίσης οικονομικές λύσεις όμως εμπεριέχουν περισσότερο ρίσκο και λιγότερη διαφάνεια. Τα κίτρινα τιμολόγια διακρίνονται σε ex-ante (με προαναγγελία τιμής) και ex-post (με χρέωση η οποία κλειδώνει μετά το μήνα εφαρμογής). Με τα ex-ante κίτρινα ο καταναλωτής γνωρίζει εκ των προτέρων την τιμή με την οποία θα πληρώσει κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώσει όπως συμβαίνει και στα πράσινα τιμολόγια.
Ακριβότερη σε όλη την Ευρώπη η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα
Παρά τις ανακοινώσεις για κρατική επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος, σήμερα Δευτέρα (5/8) καταγράφεται νέα άνοδος στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από το εύρος των 104-128 ευρώ ανά μεγαβατώρα που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, σκαρφάλωσε στα 143 ευρώ. Η μέγιστη χονδρική τιμή ημέρας για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι στα 313 ευρώ και η ελάχιστη στα 85.
Η αύξηση καθιστά την ελληνική αγορά ακριβότερη πανευρωπαϊκά για σήμερα, όπως προκύπτει και από το σχετικό χάρτη της ΡΑΑΕΥ που δημοσιεύεται καθημερινά, ενώ η παραγωγή των ΑΠΕ υποχώρησε κοντά στο 32%, ενώ η αντίστοιχη του φυσικού αερίου ανέβηκε στο 42,% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής.
Οι μονάδες αερίου έχουν αυξήσει τις τελευταίες ημέρες τη συμμετοχή τους προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, πράγμα που στοιχίζει ακριβά. Επίσης, ο λιγνίτης συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό τα απογεύματα επηρεάζοντας την εξίσωση.
Τη δική του ερμηνεία για την εξέλιξη των τιμών και της εγχώριας αγοράς έδωσε πρόσφατα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος.
Όπως τόνισε, η ενέργεια από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς και από υδροηλεκτρικά κάλυψε σχεδόν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας για ηλεκτρισμό τον Ιούλιο, όμως το ποσοστό αυτό είχε μεγάλες διακυμάνσεις όχι μόνο σε ημερήσια, αλλά και σε ωριαία βάση.
«Σε αυτή την εικόνα βλέπω την τεράστια δυναμική της ηλιακής ενέργειας, την πολύ μεγάλη μεταβλητότητα της αιολικής ενέργειας- και τις υποσχέσεις της στις καλές ώρες, την σημασία της υδροηλεκτρικής ενέργειας που περιορίζεται σε έναν χρόνο χαμηλών βροχοπτώσεων, το τεράστιο κενό που προκύπτει μόλις δύει ο ήλιος, τις μεγάλες διακυμάνσεις της ζήτησης ακόμα και σε έναν μόνο μήνα και την βουτιά των ηλεκτρικών φορτίων μέσα στο Σαββατοκύριακο», τονίζει ο κ. Τσάφος.
Και προσθέτει: «Η εικόνα αυτή είναι επίσης ο οδικός χάρτης για το μέλλον. Καθώς αυξάνουμε την πράσινη δυναμικότητα, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την ευελιξία, μέσω της αποθήκευσης, της απόκρισης στη ζήτηση, τους κατανεμόμενους πόρους χαμηλού αποτυπώματος και τις διασυνδέσεις. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η συνεχιζόμενη έκρηξη στις ΑΠΕ θα μεταφραστεί σε πιο προσιτές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές».