Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κεραυνούς και χαλάζι

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ, καθώς μέρος της κακοκαιρίας με το όνομα «Bogdan» που επηρεάζει την Ιταλία, θα κινηθεί προς την περιοχή μας, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Ειδικότερα, αύριο Τρίτη (27/9) θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους:

α. Το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα και

β. Η δυτική Στερεά και πιθανόν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες.

Ανάλυση Εκτάκτου Δελτίου της 26ης Σεπτεμβρίου 2022

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η νοτιοδυτική ροή της ατμόσφαιρας στην στάθμη των 500 hPa , αλλά και στις κατώτερες στάθμες θα διατηρήσουν θερμοκρασιακά ήπιο τον καιρό, με επικράτηση ΝΔ ανέμων στη χώρα μας, αλλά με πρόσκαιρα έντονες βροχοπτώσεις κυρίως στα Βορειοδυτικά.

Μέρος της κακοκαιρίας με την ονομασία «Bogdan» που έδωσε η Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα κινηθεί ανατολικά και θα μας επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Όπως αναφέρεται στο έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού θα επηρεαστεί το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα και ακολούθως η δυτική Στερεά και πιθανόν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από τις  προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνολικά προβλέπονται πάνω από 50mm βροχής καθʼ όλη τη διάρκεια της Τρίτης στις παραπάνω περιοχές που θα επηρεαστούν, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που μας δείχνουν ακόμη και για πάνω από 100mm βροχής  δίνοντας μας πορτοκαλί συναγερμό.

Τις επόμενες ημέρες οι έντονες βροχές θα σταματήσουν και θα έχουμε φαινόμενα ασθενούς μέχρι μετρίας εντάσεως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο τον κλασικό καιρό του «Π».

Λόγω του ΝΔ ρεύματος αυτός ο καιρός στη «μετεωρολογική» αργκό λέγεται καιρός του «Π», καθώς επηρεάζονται τα δυτικά τα βόρεια και το Αν. Αιγαίο, μια περιοχή μου μοιάζει με το κεφαλαίο γράμμα «Π».

Σημειώνεται ότι με αυτόν τον τύπο του καιρού διατηρούνται οι θερμοκρασίες σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ προς το τέλος αυτής της εβδομάδος οι θερμοκρασίες στην περιοχή μας τείνουν να ξεπεράσουν και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram