Ψήφος αποδήμων: Οι αλλαγές της κυβέρνησης και ο προβληματισμός της αντιπολίτευσης
Για νομοσχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος κάνει λόγο η αντιπολίτευση.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην αντιπολίτευση σχετικά με τη βιασύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς τις αλλαγές αναφορικά με τη διαδικασία συμμετοχής στις κάλπες των εκτός Επικρατείας εκλογέων, τονίζοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.
Μεταξύ άλλων δεν απουσιάζουν οι αιτιάσεις για υποκρισία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίζεται να διευκολύνει το δικαίωμα ψήφου των ομογενών την ίδια ώρα που ουδεμία φροντίδα έδειξε κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου 2023 για να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής και εργασίας τους φοιτητές ή εργαζόμενοι σε νησιά και άλλες περιοχές.
Ξεκινούν οι διεργασίες
Πάντως, από σήμερα, Τρίτη 11 Ιουλίου, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ξεκινά κύκλο συναντήσεων για την ψήφο εξωτερικού με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αντικείμενο της συζήτησής τους θα είναι το νομοσχέδιο με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», το οποίο, ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Τα κόμματα θα προσέλθουν με τις θέσεις τους για τη ρύθμιση που διαφοροποιεί τους όρους για να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας/διαμονής τους στο εξωτερικό Έλληνες και Ελληνίδες εκλογείς στις εθνικές κάλπες. Σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών, στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο εξωτερικού να έχει τεθεί προς ψήφιση πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή πριν από τα τέλη Ιουλίου.
Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε χθες προς δημόσια διαβούλευση (opengov.gr) όπου θα παραμείνει ανοιχτό για σχόλια έως το πρωί της Δευτέρας, 17 Ιουλίου. Στόχος να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη του μήνα.
Το νομοσχέδιο καταργεί τους δύο ισχύοντες περιορισμούς που είχαν θεσπιστεί με τον νόμο 4648/2019, δηλαδή τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος που είναι εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους προκείμενου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο διαμονής του στο εξωτερικό (α: να έχει μείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα σε χρονικό βάθος 35 ετών, β: να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση στην ΑΑΔΕ το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος, κάτι που προϋποθέτει την κατοχή ελληνικού ΑΦΜ).
Επαναφορά της «τροπολογίας Βορίδη» βλέπει η αντιπολίτευση
Όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση η «τροπολογία Βορίδη» επανεμφανίζεται ως «νομοσχέδιο Νίκης Κεραμέως» και η κυβέρνηση με όμοια και απαράλλακτη νομοθετική πρωτοβουλία με αυτήν του 2021 επανέρχεται στην άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού· περιορισμοί οι οποίοι είχαν ψηφιστεί το 2019 με ευρύτατη διακομματική συναίνεση.
Εκτιμήσεις από την κυβερνητική πλευρά μιλούν για ένα πλήθος από 500.000 έως 800.000 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που θα διευκολυνθεί ως προς την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος με την άρση των περιορισμών. Άλλες εκτιμήσεις υπολογίζουν σε έως 3.000.000 τους ψηφοφόρους-συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς- που θα μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές μετά την άρση των περιορισμών.
Όπως επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. έχει προφανή στόχο να διευρύνει τη βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος στην κατεύθυνση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και προωθείται προς ψήφιση αμέσως μόλις η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι της αφήνουν το σχετικό περιθώριο οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.
Πηγή: Documentonews.gr, efsyn.gr, ethnos.gr