Πρώτη κατοικία - ''κόκκινα δάνεια'': Τι προβλέπει η τροπολογία, ποιοι ευνοούνται
Επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου - Το πλαίσιο προστασίας για πολίτες και επιχειρήσεις
Οριστική διευθέτηση στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας αποτελεί η ρύθμιση για προστασία της λαϊκής κατοικίας (και) από τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (27/3) ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο, ενώ επίσης προβλέπεται και η επιδότηση δόσης δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι, «…σήμερα, κλείνουμε αυτή την εκκρεμότητα με μια ρύθμιση που προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, με επιπρόσθετη πρόβλεψη και για τα επιχειρηματικά δάνεια», ενώ ανέφερε ότι «με τη ρύθμιση που κατατέθηκε επιτυγχάνεται ο στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής, να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία, και συγχρόνως οι τράπεζες να εξυγιάνουν ταχύτερα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα “κόκκινα” δάνεια».
Ο υπουργός Επικρατείας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο».
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως για να μπορεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του κατάστασης, να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν.
Συγκεκριμένα:
- Η κάλυψη αφορά την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ενώ αντίστοιχα για επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι και 175.000 ευρώ.
- Η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του αιτούντα, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ
- Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη
- Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια
- Υπάρχει πρόβλεψη ώστε το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκεκριμένα στο ύψος του Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%, προκειμένου να προσδιορίζεται χαμηλή μηνιαία δόση αποπληρωμής
- Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης -δηλαδή έως και 25 χρόνια- στις καταβαλλόμενες δόσεις
- Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας
- Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου
- Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.
Τέλος, «σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή».