Πρώτη κατοικία: Αρχίζουν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα»
Προβλέπεται επιδότηση της δόσης δανείου
Ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή, 31 Ιουλίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για της προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σημειώνεται ότι από μεθαύριο Δευτέρα, 3 Αυγούστου, τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το νέο πρόγραμμα- “γέφυρα” που προβλέπει την επιδότηση των “πράσινων” και “κόκκινων” δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για όσους επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.
Το πρόγραμμα – γέφυρα θα έχει διάρκεια 9 μηνών και το ποσό της επιδότησης των δόσεων δανείων θα ξεκινά από 300 ευρώ και θα φτάνει έως 600 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Τα κριτήρια για να ενταχθεί κανείς στο εν λόγω πρόγραμμα διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι “πράσινο”, “κόκκινο” ή καταγγελμένο. Αναλυτικά:
- Για τους συνεπείς δανειολήπτες: η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
- Για τους δανειολήπτες με “κόκκινα” δάνεια: η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ.
- Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί: η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται στα 300 ευρώ.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους, φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους (10%-30%), επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τέλος ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.