Προσωπικός Γιατρός: Πιλοτικό το σύστημα και χωρίς αντικίνητρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2023

Στην Αττική τα μεγαλύτερα προβλήματα - Πότε μπαίνουν οι παιδίατροι στον Προσωπικό Γιατρό
Ο υπουργός Υγείας δεν αρνήθηκε ότι «υπάρχουν σημεία που ταλαιπωρείται ο πολίτης», αλλά σημείωσε ότι «μπαίνουν και θα μπαίνουν συνεχώς γιατροί στο σύστημα» και τουλάχιστον σήμερα ο ποσοτικός στόχος έχει επιτευχθεί

Στην Αττική εντοπίζονται κυρίως τα προβλήματα για εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό την ώρα που ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προαναγγέλλει ότι το σύστημα θα είναι πιλοτικό προκειμένου να έχει πλήρη εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2023.

«Οι πολίτες αγκαλιάζουν τη μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. Μέσα σε μόλις 45 ημέρες, 4.000.000 πολίτες έκαναν εγγραφή στο σύστημα, ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Πλεύρης, ενώ, όπως είπε, ο στόχος που είχαν θέσει οι θεσμοί ήταν 4.000.000 πολίτες να έχουν ενταχθεί στο σύστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους. Ο υπουργός Υγείας δεν αρνήθηκε ότι «υπάρχουν σημεία που ταλαιπωρείται ο πολίτης», αλλά σημείωσε ότι «μπαίνουν και θα μπαίνουν συνεχώς γιατροί στο σύστημα» και τουλάχιστον σήμερα ο ποσοτικός στόχος έχει επιτευχθεί.

Σε σχέση με την κατάσταση σήμερα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι:

  • Όλες οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνταν για τον προσωπικό γιατρό εκδόθηκαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
  • Το σύνολο των δημοσίων γιατρών μπήκε στο σύστημα επειδή προβλέφθηκε ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα κέντρα υγείας θα εγγράφουν πληθυσμό και θα παίρνουν 10.000 ευρώ κατ' έτος, παραπάνω. Σε πρώτη φάση το σύστημα άνοιξε για γενικούς, οικογενειακούς γιατρούς και παθολόγους. Οι διαθέσιμοι ήταν 4.000, και τον πρώτο μήνα λειτουργίας του θεσμού, μπήκαν 1.200 τον πρώτο μήνα λειτουργίας του θεσμού.
  • Το 30% μπήκε στο σύστημα μέσα στον Αύγουστο.
  • Στις πρώτες 45 ημέρες λειτουργίας του θεσμού ενεγράφησαν 4.000.000 πολίτες.
  • Επειδή, «όπως είναι φυσικό, υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες», το σύστημα θα είναι πιλοτικό προκειμένου να έχει πλήρη εφαρμογή από 1-1-2023. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Αττική, που «χρειάζεται μεγαλύτερη πληθώρα γιατρών
  • Στην περιφέρεια η κάλυψη είναι άνω του 70% και σήμερα υπάρχουν 650.000 κενές θέσεις σε όλη την περιφέρεια.
  • Στη δεύτερη φάση του θεσμού, και αφού προβλέφθηκε στη μεταρρύθμιση ότι θα μπαίνουν και ιδιώτες γιατροί, εντάσσονται οι ειδικότητες που έχουν ως βάση την παθολογία
  • Στις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα και ο θεσμός θα λειτουργεί «δυναμικά»

Πλεύρης: Πλήρης κάλυψη μέχρι 31 Δεκεμβρίου - Πότε μπαίνουν οι παιδίατροι στον Προσωπικό Γιατρό

Μόλις καλυφθεί ο ενήλικος πληθυσμός, το επόμενο στάδιο υπαγωγής στο σύστημα είναι οι παιδίατροι. Στόχος είναι μέχρι 31-12-2022 να έχει εγγραφεί στο σύστημα ο ενήλικος πληθυσμός, με την υπαγωγή στο σύστημα περισσότερων ειδικοτήτων γιατρών και ιδιωτών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

«Για όσους μπαίνουν στο σύστημα βγαίνει πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων, προκειμένου στο πρώτο ραντεβού που θα έχουν οι εξυπηρετούμενοι με τον προσωπικό γιατρό τους να έχουν και τις εξετάσεις τους, ώστε να σχηματιστεί ο ιατρικός φάκελός τους» σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης ενώ τόνισε στη συνέχεια ότι η σημερινή κυβέρνηση «πάτησε» πάνω σε ρυθμίσεις του 2018, όπως είναι η πρόβλεψη ότι όσοι πολίτες είναι ανασφάλιστοι θα εντάσσονται στους γιατρούς των κέντρων υγείας, τους προσωπικούς, και μόνο αν δεν υπάρχουν εκεί θα πηγαίνουν σε ιδιώτες.

«Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, ο θεσμός θα ενισχύεται. Μέχρι 31-12-2022 θα έχουμε την κάλυψη που θέλουμε από γιατρούς. Από τον Οκτώβριο αρχίζουν τα ηλεκτρονικά ραντεβού, ώστε να πηγαίνουν οι πολίτες και να συμπληρώνεται ο φάκελός τους...Το 2015-2019 στους γιατρούς δόθηκαν μηδέν χρήματα. Εμείς δίνουμε στους γιατρούς των κέντρων υγείας, μέσω του Προσωπικού Γιατρού, 10.000 ευρώ και στους γιατρούς του ΕΣΥ, μεσοσταθμικά, με το 10%, είναι, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από 3.000 έως 4.000 ευρώ τον χρόνο. Φυσικά και θέλαμε να πάρουν περισσότερα. Αλλά σήμερα μας κάνουν κριτική αυτοί που δεν είχαν δώσει σεντς», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram