Προσωπικός αριθμός Πολίτη: Έρχεται στις νέες ταυτότητες - Πότε μπαίνει σε εφαρμογή
Στις ζωές μας μπαίνει ο προσωπικός αριθμός πολίτη μέσω του οποίου θα ερχόμαστε σε συναλλαγή με το δημόσιο
Στις ζωές μας μπαίνει ο προσωπικός αριθμός πολίτη μέσω του οποίου οι πολίτες θα έρχονται σε συναλλαγή με το δημόσιο.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) γνωμοδότησε ως νόμιμο τον αριθμό του πολίτη. Ειδικότερα, στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία Προεδρικό Διάταγμα για τη «διαδικασία έκδοσης και χορήγησης του «ΠΑ», μέτρα και εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 60/2024 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ανθή Σπανού) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έκανε επτά νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Κατά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, «ο Προσωπικός Αριθμός ο οποίος είναι προδήλως χρηστικός και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση απομνημόνευσης πολλών αριθμών ταυτοποίησης και διατήρησης αντίστοιχων πιστοποιητικών, θα τηρείται μόνο σε ένα κεντρικό σημείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί την αρμόδια Αρχή για να επιβεβαίωση της ταυτότητας των πολιτών, περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την επαλήθευση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου».
Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη
Ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) του πολίτη, που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Δεκέμβριο του 2024, θα αποτελεί ένα μοναδικό στοιχείο επαλήθευσης. Με τη χρήση του ΠΑ, στις δημόσιες συναλλαγές δεν θα χρειάζονται άλλοι αριθμοί ταυτοποίησης όπως ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ ή ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας. Παρόλα αυτά, ο ΑΦΜ δεν θα καταργηθεί καθώς παραμένει βασικός πυλώνας του ΠΑ.
Νέες Ταυτότητες και Ψηφιακή Διακυβέρνηση
Ο Προσωπικός Αριθμός θα καταγράφεται στις νέες ταυτότητες και θα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ψηφιακής διακυβέρνησης που αναπτύσσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ταυτοποίησης και η μείωση της ανάγκης για διατήρηση πολλών αριθμών και πιστοποιητικών.
Κεντρική Αποθήκευση και Επαλήθευση
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, ο Προσωπικός Αριθμός θα τηρείται σε ένα κεντρικό σημείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτή η Αρχή θα είναι υπεύθυνη για την επιβεβαίωση της ταυτότητας των πολιτών και θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία για την επαλήθευση της ταυτότητας κάθε φυσικού προσώπου.
Σύνθεση του Προσωπικού Αριθμού
Ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη θα αποτελείται από 12 στοιχεία, εκ των οποίων τα 9 θα είναι αριθμητικά και τα 3 θα είναι αλφαβητικά. Τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία είναι ομόγραφα με το λατινικό αλφάβητο.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν δύο από τα τρία αλφαβητικά στοιχεία για τον ΠΑ τους, καθώς και για τα ανήλικα προστατευόμενα μέλη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα στοιχεία θα παράγονται τυχαία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μοναδικός και Αμετάβλητος
Ο Προσωπικός Αριθμός θα εκδίδεται μία φορά και θα παραμένει αμετάβλητος καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του φυσικού προσώπου. Θα εκδίδεται και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε άτομο που δικαιούται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα απενεργοποιείται μετά τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.
Με την εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού Πολίτη, η διαδικασία ταυτοποίησης αναμένεται να γίνει πιο απλή και αποτελεσματική, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.