Προειδοποιήσεις Ρωσίας προς ΗΠΑ για τη συνέχιση εξοπλισμού στην Ουκρανία
Θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες», λέει η Μόσχα
Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.
«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.
Απειλές και για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Ενδεχόμενη προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε συνέπειες για τις χώρες αυτές και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, προειδοποίησε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι χώρες αυτές “πρέπει να αντιληφθούν τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου για τις διμερείς σχέσεις μας και για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στο σύνολό της”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.
“Το να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ενισχύσει την εθνική τους ασφάλεια. Ντε φάκτο, (η Φινλανδία και η Σουηδία) θα είναι η πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ”, είπε ακόμη.
Το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη σκέπτονται να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία σε αντίδραση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Χθες, Πέμπτη, ο Ρώσος αντιπρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως αν η Φινλανδία ή η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα ενισχύσει τα στρατιωτικά της μέσα, κυρίως τα πυρηνικά, στη Βαλτική θάλασσα και κοντά στη Σκανδιναβία.
Η Φινλανδία, που έχει σύνορα περίπου 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, θα αποφασίσει “σε μερικές εβδομάδες” για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της.
Η Σουηδία δεν αποκλείει από την πλευρά της το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία μοιάζει πιο επιφυλακτική από τη γειτονική της χώρα.
Η Ρωσία θεωρεί τη Συμμαχία υπαρξιακή απειλή και το Κρεμλίνο δικαιολόγησε την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας επικαλούμενο τις ατλαντικές φιλοδοξίες του Κιέβου και την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης σε αυτή τη γειτονική στη Ρωσία χώρα.