Πώς θα πληρώσετε όλους τους φόρους σε 24 ή 48 δόσεις
Οι προϋποθέσεις και τα "μυστικά"
Εντός Απριλίου θα ανοίξουν οι παλιές ρυθμίσεις των 72, των 100 και των 120 δόσεων προκειμένου να επανενταχθούν σε αυτές οι πολίτες που τις έχασαν. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει οι υπόχρεοι να πληρώσουν μαζεμένες όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις των χαμένων ρυθμίσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Τον Ιούλιο θα προστεθούν και οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Παράλληλα επισημαίνεται πως σε δόσεις έως και 2 χρόνια εντάσσονται εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ και σε 4 χρόνια έκτακτες οφειλές από φόρους.
Η Εφορία προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 24 ή 48 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ. Με την πάγια ρύθμιση οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις ενώ παράλληλα αποφεύγουν τις δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Απλήρωτες- ληξιπρόθεσμες και μη-οφειλές από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ εξοφλούνται σε ως και 24 μηνιαίες δόσεις, ενώ μέχρι και σε έως 48 δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα έκτακτα χρέη από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της εφορίας, αναδρομικά συνταξιούχων κ.λπ.
Οι τρέχουσες οφειλές σε έως 24 δόσεις
Όλες οι τρέχουσες οφειλές( φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) μπορούν να ρυθμιστούν είτε κάθε μία ξεχωριστά είτε ενιαία έως και 24 μηνιαίες δόσεις με την “πάγια ρύθμιση ” του ν.4646/2019. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει για το μη ληξιπρόθεσμο ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών ή εάν υπάρχουν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες δόσεις για ολόκληροτο ποσό των οφειλών ληξιπρόθεσμο και μη.
Έκτακτες οφειλές σε έως 48 δόσεις
Για τη ρύθμιση των έκτακτων οφειλών σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα για οφειλές που είναι φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής( του αθροίσματος αρχικού ποσού οφειλής, των ήδη συσσωρευμένων προσαυξήσεων και τόκων της νέας ρύθμισης) και με βάση:
- είτε τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία 3 φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση
- είτε το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον είναι μεγαλύτερο.
Τα μυστικά
Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι που θα τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς φορο-λογαριασμούς με την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- 1. Η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.
- 2. Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 6,68%, αν η αποπληρωμή είναι σε 12 μηνιαίες δόσεις, και με ετήσιο ποσοστό τόκων 8,18% εάν επιλέγουν περισσότερες από 12 δόσεις.
- 3. Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.
- 4.Σε περίπτωση που μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση δημιουργηθούν νέες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα ” πάγια ρύθμιση” με τους ίδιους όρους.
- 5. Προϋπόθεση για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας 5ετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος τα τελευταία 5 χρόνια.
- 6. Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση\ είναι να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν τακτοποιηθεί σε δόσεις με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη.
- 7. Η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης.
- 8. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής μιας μηνιαίας δόσης της πάγιας ρύθμισης, το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.
Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Διαβάστε επίσης: