Πληθωρισμός: Κατεβάζει ταχύτητα στην Ευρώπη, ανεβαίνει στην Ελλάδα
Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.
Τέλος στην πολύμηνη καθοδική πορεία που είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2022 σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα βάζει η έκθεση της Eurostat.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο στο 3,4% σε ετήσια βάση, από το αναθεωρημένο 2,8% τον Ιούνιο.
Στον αντίποδα, σε επίπεδο Ευρωζώνης συνεχίσθηκε η αποκλιμάκωση των τιμών αν και με αργό ρυθμό, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 5,3% από το 5,5%. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τον δείκτη τιµών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την Τρίτη 8 Αυγούστου.
Διαβάστε επίσης: Σοκ: Την 8η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο πληρώνουν οι Έλληνες με μισθό μόλις 837 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 1,8% σε ετήσια βάση.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τον Ιούλιο (10,8%, έναντι 11,6% τον Ιούνιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (5,6%, έναντι 5,4% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 5,5% τον Ιούνιο) και την ενέργεια (-6,1%, έναντι -5,6% τον Ιούνιο).
Επιμένουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι τιμές στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό παρέμειναν στα ύψη για άλλο ένα μήνα, καθώς και τον Ιούλιο ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα τον Ιούνιο είχε βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης, εμφανίζοντας την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 3,3%, στην κατηγορία των τροφίμων, όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση, οι τιμές στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» ενισχύθηκαν κατά 10,8% στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, με βάση τις εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ οι τιμές της ενέργειας τον ίδιο μήνα υποχώρησαν κατά 6,1%. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ αυτές των μη βιομηχανικών προϊόντων κατά 5%.
Διαβάστε επίσης: