Πιερρακάκης προειδοποιεί: Έρχονται πρόστιμα-φωτιά έως 10.000€

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολίασε τις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, τις παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη και τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο.
Μέση Ανατολή: Κρίσιμος ο ρόλος της διπλωματίας
Αναφερόμενος στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία.
Δείτε επίσης: Βουλιαγμένη: Σύλληψη του πιλότου μετά την πτώση ελικοπτέρου
«Μας ανησυχεί όταν φλέγεται η Μέση Ανατολή, όμως πρέπει να δοθεί χώρος στην ειρηνική διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την ικανότητά της στη διαχείριση κρίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την ενεργειακή σταθερότητα, σημείωσε ότι παρά τον γεωπολιτικό κίνδυνο, η τιμή του πετρελαίου παραμένει χαμηλότερη από πέρυσι, στα 77 δολάρια/βαρέλι έναντι 82.
ΔΕΘ 2025: Στόχος η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης
Ο σχεδιασμός για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παραμένει σταθερός.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη, με βασικό άξονα τη μείωση φορολογικών βαρών και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο στεγαστικό ζήτημα, όπου –όπως ανέφερε– σχεδιάζονται κίνητρα και αντικίνητρα για αύξηση προσφοράς κατοικιών και διευκόλυνση πρόσβασης στην αγορά.
Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Λύση μέσω Εξωδικαστικού
Για το θέμα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, ο Υπουργός προανήγγειλε ότι βρίσκεται κοντά σε λύση:
«Εξετάζουμε μοντέλο που συνδυάζει τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό με τη διασφάλιση του προγράμματος Ηρακλής. Το πλαίσιο είναι σύνθετο και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα».
Ο κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως η ισοτιμία ευρώ/φράγκου και η αποπληρωμή δανείων που ήδη έχει γίνει.
Αυστηρά πρόστιμα και ψηφιακή παρακολούθηση κατά της φοροδιαφυγής
Νέα, πολύ αυστηρότερα πρόστιμα αναμένεται να επιβληθούν σε περιπτώσεις μεταφοράς εμπορευμάτων χωρίς παραστατικά, με:
- 5.000€ για απλογραφικό σύστημα (από 500€)
- 10.000€ για διπλογραφικό σύστημα (από 1.000€)
Ο Υπουργός υπογράμμισε επίσης την ενοποίηση των φορολογικών ελέγχων μέσω της ΑΑΔΕ, με την ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να επιταχυνθούν και οι αγροτικές πληρωμές.
Σύνταγμα και μη κρατικά πανεπιστήμια: «Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα τοτέμ»
Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε ιστορική την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
«Μετά από δεκαετίες ακινησίας, κλείνει ένα μεγάλο θεσμικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί να παραμένει παγωμένη η εξέλιξη της χώρας από ιδεολογικά τοτέμ. Ήρθε η στιγμή να τα υπερβούμε.»
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η λειτουργία εθνικών, μη κρατικών πρωτοβουλιών δεν είναι ακόμη θεσμικά εφικτή, γι’ αυτό και απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση – με κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ και την αντιπολίτευση να αλλάξουν στάση.
- 16 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα


















