Πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο: Ποιο «ζεσταίνει» καλύτερα την τσέπη;
Δείτε τη σύγκριση του κόστους θέρμανσης
Σημαντικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στο κόστος θέρμανσης λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε μέτρα στήριξης, εκ των οποίων ορισμένα είχαν στο στόχαστρό τους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βλέπουν αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ χειμώνας που ήδη χαρακτηρίζεται «δύσκολος», βρίσκεται «προ των πυλών».
Αυτές όμως οι εξαγγελίες δεν φαίνεται είναι αρκετές, ώστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας, ειδικά στο φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου είναι αυξημένη κατά 300% σε σχέση με πέρυσι και εξαιρετικά πολύπλοκη η μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».
Όσο δε, οι επιδοτήσεις του ρεύματος μένουν στα επίπεδα απορρόφησης του 80%-94% των αυξήσεων που κινήθηκαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, το κίνητρο της επιλογής της ηλεκτρικής ενέργειας ως βασικής πηγής θέρμανσης είναι ισχυρό.
Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και ρεύματος και χωρίς να λάβουμε υπόψη το επίδομα θέρμανσης που διαμορφώνεται με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όσοι μέχρι τώρα θερμαίνονταν με φυσικό αέριο, θα πρέπει να εξαντλήσουν φέτος τις δυνατότητες εναλλακτικού καυσίμου.
Ένα μέσο νοικοκυριό, για να ζεσταθεί φέτος τον χειμώνα με φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώσει 2.160 ευρώ παραπάνω από πέρυσι, κόστος που μετά την επιδότηση των 30 ευρώ/μεγαβατώρα είναι αυξημένο κατά 257% από την περυσινή χειμερινή σεζόν και υψηλότερο κατά 87% από ένα νοικοκυριό που θα κάνει χρήση πετρελαίου θέρμανσης.
Ασύγκριτα υψηλότερο, κατά 206%, είναι το κόστος από ένα νοικοκυριό που θα χρησιμοποιήσει για θέρμανση ηλεκτρικό ρεύμα.
Το σοκ για τους καταναλωτές φυσικού αερίου θα είναι ισχυρό, δεδομένου ότι πέρυσι το κόστος για τη θέρμανσή τους ήταν 61% χαμηλότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και 21% χαμηλότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ένα μέσο νοικοκυριό πλήρωνε πέρυσι για θέρμανση με φυσικό αέριο για κατανάλωση 12.000 κιλοβατωρών 840 ευρώ και φέτος θα πληρώσει 3.000 ευρώ.
Αντίστοιχα για πετρέλαιο θέρμανσης και κατανάλωση 14.200 κιλοβατωρών, πλήρωνε πέρυσι 1.356 ευρώ και φέτος θα πληρώσει 1.604 ευρώ, δηλαδή 248 ευρώ περισσότερα (αύξηση 18%).
Εάν χρησιμοποιήσει ρεύμα, για κατανάλωση 3.500 κιλοβατωρών και με βάση την επιδότηση του Σεπτεμβρίου θα πληρώσει φέτος 980 ευρώ από 1.105 ευρώ πέρυσι.
Η τιμή του φυσικού αερίου με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στο 0,28 ευρώ/κιλοβατώρα από 0,070 ευρώ πέρυσι και μετά την επιδότηση στο 0,25 ευρώ/κιλοβατώρα.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εάν ξεκινούσε σήμερα η διανομή του θα ήταν στο 0,134 ευρώ/κιλοβατώρα (1,60 ευρώ/λίτρο) και μετά την επιδότηση στο 0,1 13 ευρώ/ κιλοβατώρα από 0,0955 ευρώ τον Οκτώβριο πέρυσι.
Η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται για θέρμανση στο 0,92 ευρώ/κιλοβατώρα από 0,32 ευρώ πέρυσι (188%) και μετά την επιδότηση του Σεπτεμβρίου μειώνεται στο 0,28 ευρώ από 0,29 ευρώ αντίστοιχα τον περυσινό Σεπτέμβριο (-12%).
Παράλληλα και σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον εκτροχιασμό των δαπανών για επιδοτήσεις ρεύματος και να αποτρέψει ταυτόχρονα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση, επανασχεδιάζει το καθεστώς των επιδοτήσεων, εισάγοντας κίνητρα για τη μείωση της ζήτησης.
Το νέο σχήμα που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέει το ύψος της επιδότησης με τρεις κλίμακες κατανάλωσης, οι οποίες θα διαφοροποιούνται ανάλογα και με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.
Αν για παράδειγμα, η πρώτη κλίμακα για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά είναι οι 300 κιλοβατώρες/μήνα, για μια τετραμελή οικογένεια η ίδια επιδότηση θα αντιστοιχεί σε κατανάλωση 400 κιλοβατωρών/μήνα.
Επιπλέον, πέραν της επιδότησης βάσει της κλιμακωτής κατανάλωσης, θα παρέχεται έξτρα ενίσχυση για τους καταναλωτές που μειώνουν την κατανάλωσή τους κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.
Τα όρια επιδότησης ανά κλίμακα θα οριστικοποιηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, όπως και η επιδότηση του φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις.