"Πάρτι" με τις εικονικές αναστολές
Τι εντόπισε το ΣΕΠΕ
Το 40% των παραβάσεων που εντόπισε το ΣΕΠΕ σχετικά με μη εφαρμογή μέτρων κατά του κορονοϊού, αφορούν εικονικές αναστολές συμβάσεων.
Οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές Εργασίας το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, έφεραν στην «επιφάνεια» το μεγάλο πρόβλημα της εργασίας, ακόμα και υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης.
Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να συνεχίζουν να εργάζονται, παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί οι συμβάσεις τους σε αναστολή. Έτσι, οι εργοδότες μεταφέρουν ένα μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας τους προς το κράτος, το οποίο καταβάλλει τα 534 ευρώ το μήνα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι εργοδότες προσθέτουν στα «κρυφά» το υπερβαίνων ποσό που αναλογεί στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, απλώς εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν για τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα ποιος είναι ο πραγματικός μισθός τους, επιβάλλοντας ουσιαστικά τιμωρητική περικοπή αποδοχών!
Όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου το μέτρο της αναστολής σύμβασης θεσμοθετήθηκε ως «ανάχωμα» στη διασπορά του κορονοϊού. Κάτι που μάλλον δεν ενδιαφέρει αρκετούς εργοδότες, στο «βωμό» του κέρδους…
Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ
Συνολικά, το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε 8.390 ελέγχους κατά το πρώτο δίμηνο του έτους. Επέβαλλε 911 κυρώσεις, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Το ΣΕΠΕ επικέντρωσε την προσοχή του στους κλάδους όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα (σύμφωνα και με τα στοιχεία προηγούμενων ετών), αλλά και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε:
- Καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ
- Υπηρεσίες εστίασης (διανομείς κλπ)
- Βιομηχανία τροφίμων
- Οικοδομοτεχνικά έργα
- Νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ
Σχετικά με τις κατηγορίες των παραβάσεων πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
- Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19 το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας (εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή βρέθηκαν να εργάζονται). Ένα 10% αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων και συνωστισμό (κυρίως σε σούπερ μάρκετ) και ένα 8% την μη χρήση μάσκας.
- Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία.
Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.