Πανελλήνιες 2023: Οδηγός επιβίωσης για μαθητές και γονείς
Τι λέει στο workenter.gr η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη - Ηχητικό
Σε λιγότερο από 24 ώρες ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων. Η προετοιμασία έφτασε στο τέλος της. Χιλιάδες υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα θα δώσουν τον δικό τους αγώνα για μία θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Το workenter.gr επικοινώνησε με την κλινική ψυχολόγο, Νάσια Σκαμπαρδώνη για τον…οδηγό επιβίωσης μαθητών και γονέων στον στίβο των πανελληνίων.
Πανελλήνιες 2023: Άγχος και φαινόμενο perfectionism
Όπως εξηγεί η κ. Σκαμπαρδώνη, «τα παιδιά που είναι πολύ αγχωμένα παρατηρείται ότι είναι αυτά τα παιδιά τα οποία είτε έχουν πάρα πολύ υψηλούς στόχους, δηλαδή να πετύχουν μία βαθμολογία πάρα πολύ υψηλή, είτε τα παιδιά που έχουν το λεγόμενο perfectionism. Δηλαδή έχει υψηλές προσδοκίες το περιβάλλον τους και προσπαθούν αυτές τις υψηλές προσδοκίες να τις εκπληρώσουν για να μην τους απογοητεύσουν.
Πολλές φορές έχει τύχει παιδί να μου λέει ότι δεν είναι καλό το 18 θέλω να πιάσω το 19 και το 20 γιατί δεν θέλω να απογοητεύσω όλους τους άλλους που μου λένε είσαι ο καλύτερος. Αυτό δημιουργεί πολύ άγχος σε ένα παιδί.
Στο μυαλό τους, από μία βδομάδα εξαρτάται το μέλλον τους. Ωστόσο αυτό είναι πλασματικό. Εξηγούμε στα παιδιά ότι δεν εξαρτάται το μέλλον τους από αυτή τη βδομάδα. Εξαρτάται το αν θα περάσουν στη σχολή που θέλουν. Άλλωστε υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία. Δεν γίνεται να εναποθέτουν τις ελπίδες τους μόνο σε αυτές τις μέρες. Είναι πολύ περιοριστικό το να πρέπει να αποδώσεις μία συγκεκριμένη βδομάδα το χρόνο που κάνεις προετοιμασία από 1 έως 2 χρόνια.
Πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά, να μην αποδώσουν εκείνη τη μέρα, ότι κάτι μπορεί να τύχει. Αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο».
Ερωτηθείσα για το πως πρέπει τα παιδιά να διαχειριστούν το ενδεχόμενο να μην πάει κάτι καλά, απαντά: «Το παρελθόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, οπότε συνεχίζω και κάνω το καλύτερο που μπορώ. Φυσικά και θα σκέφτονται αρνητικά αλλά πρέπει να εστιάσω στο τώρα χωρίς να υπολογίζω στο πριν».
Πανελλήνιες 2023: Πως εκδηλώνεται το άγχος και πως το αντιμετωπίζουμε
Η κ. Σκαμπαρδώνη αναφερόμενη στους τρόπους με τους οποίους το άγχος κάνει την εμφάνισή του επισημαίνει: «Το άγχος εκδηλώνεται με τρεις τρόπους. Με φοβικές και αγχώδεις σκέψεις που λένε θα τα πας χάλια, δεν θα αποδώσεις, δεν θα γράψεις καλά. Εκεί αγνοούμε τον φόβο μας απαξιώνουμε τη σκέψη και προχωράμε.
Ο άλλος τρόπος που εκδηλώνεται είναι με σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να χτυπάει λίγο πιο γρήγορα η καρδιά μου, επειδή αλλάζει η ροή της αναπνοής να νιώθω λαχάνιασμα ή βάρος στο στήθος, να με πιάνει το στομάχι μου, η κοιλιά μου ή ένα μούδιασμα, Τα σωματικά αυτά συμπτώματα τα αντιμετωπίζουμε με διαφραγματική αναπνοή. Δηλαδή ρυθμίζω τον ρυθμό της αναπνοής για να μπορέσω να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα.
Ένας άλλος τρόπος εκδήλωσης είναι η συμπεριφορά. Δηλαδή μου υποδεικνύει ο φόβος μου τι να κάνω. Μπορεί να μου λέει ότι πήγαινε κοντά στο παράθυρο να πάρεις αέρα ή φύγε από την αίθουσα. Εγώ θα κάνω το αντίθετο από αυτό που λέει ο φόβος μου. Αντίστροφη κίνηση, δηλαδή, θα παραμείνω στη συνθήκη που είμαι και θα τη χειριστώ με τις ανάσες μου και με την απαξίωση της φοβικής σκέψης. Εστιάζω στις αισθήσεις μου, στο τώρα και ό,τι γίνει. Ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον.
Καθότι οι μαθητές βρίσκονται σε μία ψυχοπιεστική κατάσταση πρέπει να δίνουν βάση στην αυτοφροντίδα τους. Δηλαδή επαρκής ύπνος, καλή διατροφή και εγώ τους μαθαίνω και διαφραγματική αναπνοή που ανέφερα παραπάνω.
Άλλη μία οδηγία που δίνω στα παιδιά είναι και η γυμναστική. Η γυμναστική είναι το φυσικό αγχολυτικό. Το να μπορώ κατά τη διάρκεια του διαβάσματος να ξελαμπικάρω, να έχω μια κίνηση. Μπορεί να είναι να περπατήσω το τετράγωνο. Αν κάποια παιδιά κάνουν άθλημα να μην το παρατήσουν στις εξετάσεις, να πάνε. Διότι εκεί διοχετεύεται το άγχος και η ένταση που δημιουργούν οι εξετάσεις.
Έπειτα χρειαζόμαστε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης. Σύσπαση και χαλάρωση των μυών, είναι μία μέθοδος χαλάρωσης που τη μαθαίνουμε αλλά υπάρχουν και στο διαδίκτυο τέτοιες ασκήσεις. Επίσης οι φυσικοί ήχοι έχουν αποδειχθεί ερευνητικά ότι χαλαρώνουν».
Πανελλήνιες 2023: «Είμαι εκεί για να σε ακούσω»
Σχετικά με το πως πρέπει οι γονείς να αντιμετωπίζουν τα παιδιά η κ. Σκαμπαρδώνη απαντά: «Οι γονείς χρειάζεται να είναι απλά υποστηρικτικοί, τίποτα άλλο. Να συμμετέχουν στην αυτοφροντίδα, να μην τα καθησυχάζουν λέγοντάς τους ότι θα τα πάνε τέλεια γιατί δημιουργούν προσδοκίες και παραπάνω άγχος . Πρέπει να τους κρατούν σε ρεαλιστικό επίπεδο.
Υποστήριξη σημαίνει είμαι εκεί για να σε ακούσω, να μοιραστείς τις σκέψεις σου, τις ανησυχίες και τους φόβους σου. Να ακούσω και να καταλάβω τους φόβους σου, όχι να στους πάρω».
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Σκαμπαρδώνη:
Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Το διάστημα 2 – 12 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 1 μέχρι 16 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 1 Ιουνίου.
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2023 – Οι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται:
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Πανελλήνιες 2023: Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) εξετάζονται:
Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων
Σημείωση: Το workenter.gr εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων!