Πανελλήνιες 2023: Κατάργηση του διπλού μηχανογραφικού
Όλες οι αλλαγές ενόψει των εξετάσεων
Οριστικό τέλος στα διπλά Μηχανογραφικά δελτία δίνει το υπουργείο Παιδείας.
Με απόφαση της υπουργού Παιδείας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και τροποποιείται προηγούμενη απόφαση (Β΄ 643) με θέμα: «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το «νέο» σύστημα του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και με το άρθρο 165 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄) δίνεται οριστικό τέλος στην πρόβλεψη για διπλά Μηχανογραφικά δελτία.
Παράλληλα με την ίδια τροποποιητική απόφαση, προβλέπεται ότι το πρόγραμμα των εξετάσεων θα εκδίδεται έως και τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ επίσης καθορίζεται ότι θέσεις εισακτέων για το 10% που δεν καλύπτονται, μεταφέρονται στις θέσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ.
- Αναλυτικά, οι αλλαγές που επέρχονται στις πανελλαδικές του 2023 έχουν ως εξής:
Τα δύο τελευταία εδάφια της παρ.2β) του άρθρου 4 της υπό στοιχεία Φ.251/25089/Α5/2020 (Β΄643) ΥΑ, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την υπό στοιχεία Φ.251/61361/Α5/2021 (Β΄ 2278) ομοία, αντικαθίστανται από τις ακόλουθες περιόδους, ως εξής: «Στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 5. Θέσεις του παραπάνω ποσοστού που δεν καλύπτονται μεταφέρονται στις θέσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ.»
- Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε αυτό επιλέγουν όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με το άρθρο 4Α.
Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέγουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.
Πότε ξεκινούν οι Πανελλαδικές 2023 / Το Πρόγραμμα
- Στο μηχανογραφικό δελτίο ο/η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώνει προτίμηση για όσες Σχολές ή Τμήματα επιθυμεί, από αυτά που περιλαμβάνονται σε ένα (1) συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού στα μαθήματα της οποίας εξετάστηκε πανελλαδικά και με οποιαδήποτε σειρά. Με τη δήλωση του ο/η υποψήφιος/α προσδιορίζει για ποιες Σχολές ή ποια Τμήματα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής.
Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, ο/η υποψήφιος/α δεν δικαιούται να δηλώσει προτίμηση για Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος στο οποίο είναι ήδη φοιτητής/τρια, εφόσον υποβάλει ΜΔ για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση.»
- Η απόφαση με την οποία καθορίζεται το πρόγραμμα των εξετάσεων εκδίδεται έως και τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις και γνωστοποιείται στις Διευθύνσεις Δ.Ε. και στα Γενικά Λύκεια της χώρας όπου και αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεων