ΟΠΕΚΑ: Παράταση για επιδόματα και παροχές σε χρήμα

Πώς «μεταφράζεται» η εγκύκλιος για τις αιτήσεις δικαιούχων
Το χρονικό διάστημα στην παράταση για τη χορήγηση επιδομάτων και προνοιακών παροχών σε χρήμα προς ΑμΕΑ διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΑ σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο

Το χρονικό διάστημα στην παράταση για τη χορήγηση επιδομάτων και προνοιακών παροχών σε χρήμα προς ΑμΕΑ διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΑ σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο.

Όπως ορίζεται η παράταση ισχύει από τέσσερις μήνες πριν από την λήξη έως και έξι μήνες μετά την λήξη της πιστοποίησης αναπηρίας όταν και υποβάλλεται στα ΚΕΠΑ, η σχετική αίτηση. Όπως τονίζεται, κατά το στάδιο της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να συσχετίσει την αίτηση με την εν ισχύ γνωστοποίηση αναπηρίας που διαθέτει. Στη συγκεκριμένη διαδικασία πέραν της παράτασης της υφιστάμενης πιστοποίησης αναπηρίας, ο πολίτης δύναται να προσθέσει προς αξιολόγηση και νέες παθήσεις ή να δηλώσει τυχόν επιδείνωση των ήδη πιστοποιημένων παθήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, προετοιμάζεται και υποβάλλεται εκ νέου ολόκληρος Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος.

Η διαδικασία, προβλέπει ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει:

  • Να υποβάλλει αίτηση για έκδοση νέας πιστοποίησης αναπηρίας, καθώς και αίτηση παράτασης στον ΟΠΕΚΑ, αποκλειστικά, εντός των προθεσμιών.
  • Να εξακολουθεί να πληροί, σωρευτικά, ανάλογα με την παροχή, τις προϋποθέσεις παράτασης του δικαιώματος (αναπηρίας και διοικητικές). γ) Η έναρξη της πιστοποιημένης αναπηρίας του δεν προσδιορίζεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την ημερομηνία λήξης της ισχύος της προηγούμενης πιστοποίησης.

Το ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Λήγει η προθεσμία για 220.000 επιταγές θεάτρου

ΟΑΕΔ: Αρχίζουν οι αιτήσεις στη ΔΥΠΑ για 3.000 θέσεις εργασίας

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram