Ενημερωτικό portal για προσλήψεις
Διορισμός Τώρα
Αιτήσεις Τώρα
Σύνδεση
Διορισμός Τώρα
Αιτήσεις Τώρα
Σύνδεση
    Ροή ειδήσεων
    Όλες οι κατηγορίες
  • Σημαντικά
  • ΑΣΕΠ
    • ΑΣΕΠ Προσλήψεις
    • ΑΣΕΠ Γραπτός Διαγωνισμός
    • Προσλήψεις σε Νοσοκομεία
    • ΑΣΕΠ Προκηρύξεις
    • ΑΣΕΠ Διορισμοί
  • Επικαιρότητα
    • Ευρωεκλογές
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Διεθνή
    • Lifestyle
    • Αθλητικά
  • Ιδιωτικός Τομέας
    • Θέσεις εργασίας
    • Εργασιακά Νέα
    • Εργασία στο Εξωτερικό
    • Ιδιωτική ασφάλιση
  • Επιδόματα – Κατάρτιση
    • Επιδόματα
    • Επίδομα Παιδιού
    • ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ Κατάρτιση
  • Συντάξεις
  • Εκπαίδευση
    • Εκπαιδευτικά νέα
    • Μεταπτυχιακά
    • Υποτροφίες
  • Επιχειρείν
    • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Προγράμματα
    • Αγροτικά νέα
  • Απόψεις
Αρχική σελίδα / Ειδήσεις ΑΣΕΠ / ΑΣΕΠ Προσλήψεις
ΑΣΕΠ Προσλήψεις

Ολοκληρώθηκε το 3ο διεπιστημονικό συνέδριο του ΑΣΕΠ

30 χρόνια λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής

Ολοκληρώθηκε το 3ο διεπιστημονικό συνέδριο του ΑΣΕΠ
Ομάδα Workenter
20/05/2024 | 16:18
asep.gr Αθανάσιος Παπαϊωάννου ΑΣΕΠ Δημόσιο
Ολοκληρώθηκε το 3ο διεπιστημονικό συνέδριο του ΑΣΕΠ

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ολοκλήρωσε με επιτυχία την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 το 3ο Διεπιστημονικό συνέδριό του που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Μπορεί το δημόσιο να γίνει ένας ελκυστικός εργοδότης; Προκλήσεις και προκαταλήψεις», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών, κας Νίκης Κεραμέως, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Αγγελούδη, Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Αρβανίτης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος του ΚΔΕΟΔ κ. Βασίλειος Σκουρής, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Φινοκαλιώτη, Μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Μήττας και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. 

Καθισμένοι στο συνέδριο του ΑΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Δρ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους διοργανώθηκε το συνέδριο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «είναι μια έμπρακτη αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής των εδώ στελεχών και του εδώ παραρτήματός μας στο έργο του, συμβολή που συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Είναι, επίσης, μια συμβολική ένδειξη τιμής προς τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους από τη Βόρεια Ελλάδα που μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο αποτελώντας το 35% των υποψηφίων από όλη τη χώρα. Και είναι, τέλος, μια αναγνώριση της ανάγκης να είμαστε σε επαφή, σε συνεχή επαφή, με την κοινωνία για να λαμβάνουμε τα μηνύματα και τις αγωνίες της αλλά και να εκπέμπουμε και τα δικά μας μηνύματα και τους δικούς μας προβληματισμούς». Ανέφερε ακόμα ότι: «το Συνέδριο συμπίπτει με τη συμπλήρωση

30 χρόνων από τη θέσπιση του νόμου Πεπονή και την έναρξη λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Προσωπικά πιστεύω και θεσμικά το τηρώ όσο μπορώ να μην αντιμετωπίζω τέτοιου είδους επετείους ως ευκαιρία για μεγάλα λόγια και πανηγυρισμούς. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσεις την επέτειο δημιουργίας ενός οργανισμού όπως το ΑΣΕΠ είναι να καταγράψεις τα θετικά που πέτυχε, να χαρτογραφήσεις τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη σημερινή εποχή και να συζητήσεις το πώς θα ανταποκριθείς σε αυτές».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναλυτής πολιτικής και υπεύθυνος για τον μετασχηματισμό των δημοσίων υπηρεσιών στον ΟΟΣΑ, κ. Dónal Mulligan, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών σχετικές με τη διαμόρφωση ταυτότητας εργοδότη, στα θετικά σημεία της εργασίας στον δημόσιο τομέα αλλά και στη σημασία που έχει η συλλογή ερευνητικών δεδομένων για την κατανόηση των αναγκών και των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Στην 1η συνεδρία υπό τον συντονισμό της κυρίας Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου, Ομότιμης Καθηγήτριας Συγκριτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Διευθύντριας του ΚΔΕΟΔ, και εισηγητές τους κ.κ. Ιωάννη Κουκιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μιχάλη Πικραμένο, Αντιπρόεδρο ΣτΕ, Αναπληρωτή Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Δρ. Γεώργιο Δίελλα, Σύμβουλο ΑΣΕΠ και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές μορφές εργασίας ενώ, κατά κύριο λόγο, διερευνήθηκε η έννοια του δημοσίου ως σύγχρονου εργοδότη.

Ακολούθησε η 2η συνεδρία, την οποία συντόνισε η κ. Ιωάννα Κωσταρέλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. Σε αυτή συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Σκιαδάς, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Επιχειρηματίας και Δρ. Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Σύμβουλος ΑΣΕΠ, οι οποίοι παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, την ταυτότητα εργοδότη ως τη φήμη που έχει ένας φορέας αναφορικά με την οργανωσιακή κουλτούρα, τη δίκαιη μεταχείριση, την αξιοκρατία και την ακεραιότητά του στην αξιολόγηση ενώ ανέδειξαν μέσα από παραδείγματα, τη σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και τον προσανατολισμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Στη συνέχεια, η 3η συνεδρία με συντονιστή τον κ. Κώστα Μπλιάτκα,δημοσιογράφο και συγγραφέα και εισηγητές: τονκ. Βασίλειο Κέφη, Καθηγητή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, την κα. Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., και τονκ. Δημήτρη Κιρμικίρογλου, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, εστίασε στην ανάγκη μετάβασης σε νέα πρότυπα όπως η απλούστευση και απλοποίηση των διαδικασιών ως εργαλεία αποτελεσματικότητας και ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα. 

Ακολούθησε συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι την οποία συντόνισε ο κ. Δημήτρης Χορταριάς, δημοσιογράφος, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Σε αυτό, ο κ. Γιώργος Ασπρίδης, Kαθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κα. Ευαγγελία Λαχάνου, Σύμβουλος ΑΣΕΠ και πρώην στέλεχος Διευθύνσεων Ανθρωπίνου Δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, η κα. Έλενα Τσαλουχίδου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού, πρώην ανώτερο στέλεχος Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Δημήτρης Πανόπουλος, Αναλυτής Δεδομένων της Αγοράς Εργασίας, Τμήμα Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Επιχειρησιακός Συντονιστής της Εθνικής Πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE και η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις  συζήτησαν εμπειρίες και καλές πρακτικές, ενώ αναζήτησαν τα χαρακτηριστικά της αμφίδρομης σχέσης εργοδότη και εργαζομένου στη δημόσια διοίκηση. Η Δρ. Μακαντάση παρουσίασε έρευνα της MRB Hellas για τη διαΝΕΟσις (2024), σύμφωνα με την οποία το 90,9% των ερωτηθέντων ηλικίας 28-43 (δηλαδή της γενιάς GEN Y- Millenials) απάντησε πως η εργασιακή ασφάλεια και η μονιμότητα είναι ο λόγος που θα επέλεγαν μισθωτή εργασία στο Δημόσιο.

Παρόμοια ευρήματα παρουσίασε η κα. Νίνα Τρυφωνοπούλου, Υπεύθυνη Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης Δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής, από την οποία προκύπτει ότι οι υποψήφιοι αποζητούν τον ικανοποιητικό μισθό, την ασφάλεια της εργασίας, την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη θετική συνεργασία και το καλό εργασιακό περιβάλλον αλλά και την αξιοποίηση των προσόντων τους.

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Δρ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου,  ο οποίος τόνισε ότι οι διοικήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό όλων των φορέων στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να βάλουν ένα μεγάλο «στοίχημα»: να δημιουργήσουν μια ευνοϊκή δημόσια εικόνα με στόχο α) να ελκύσουν τους κατάλληλους υποψηφίους, β) να δημιουργήσουν κλίμα εργασιακής ικανοποίησης για όσους ήδη εργάζονται και γ) να περιορίσουν τις απώλειες πολύτιμων στελεχών που δυσαρεστημένα μετσακινούντυαι σε άλλους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα ή συνταξιοδοτούνται ενώ έχουν ακόμη τη δυνατότητα να εργασθούν.

Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν σε ξεχωριστό τόμο υπό την επιστημονική επιμέλεια του Συμβούλου του ΑΣΕΠ και Προέδρου της Επιστημονικής ΕπιτροπήςΔρ. Γεωργίου Δίελλα.

Συνδιοργανωτές ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Την εκδήλωση υποστήριξαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Την επιμέλεια των εικαστικών του συνεδρίου ανέλαβαν οι Εκδόσεις Σάκκουλα.

To πλήρες video του συνεδρίου έχει αναρτηθεί στο κανάλι του ΑΣΕΠ στο YouTube.


Σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ: 422 προσλήψεις σε 18 φορείς με απολυτήριο Γυμνασίου
ΑΣΕΠ: 422 προσλήψεις σε 18 φορείς με απολυτήριο Γυμνασίου
ΟΣΥ: 413 μόνιμοι διοικητικοί, τεχνίτες, οδηγοί - Αιτήσεις έως 30/5
ΟΣΥ: 413 μόνιμοι διοικητικοί, τεχνίτες, οδηγοί - Αιτήσεις έως 30/5
ΔΕΔΔΗΕ: Θέσεις εργασίας σε 15 περιοχές με εννέα προκηρύξεις
ΔΕΔΔΗΕ: Θέσεις εργασίας σε 15 περιοχές με εννέα προκηρύξεις
Περισσότερες ειδήσεις
Τα τελευταία νέα του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Δείτε προσόντα, δικαιολογητικά, προθεσμίες για όλες τις ειδικότητες
Μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία: Αιτήσεις έως την Δευτέρα (26/5)
Μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία: Αιτήσεις έως την Δευτέρα (26/5)
17/05/2025 | 17:00
Πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ: Διορισμός τώρα ακόμα πιο εύκολα
Πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ: Διορισμός τώρα ακόμα πιο εύκολα
17/05/2025 | 14:30
ΑΣΕΠ: 607 θέσεις για 30 ειδικότητες με απολυτήριο Λυκείου
17/05/2025 | 14:01
ΕΣΔΙ: Βγαίνει η προκήρυξη για τους μόνιμους γραμματείς
17/05/2025 | 12:30
Πανεπιστήμια: Νέες προσλήψεις σε 14 περιοχές - Δείτε τις ειδικότητες
17/05/2025 | 11:42
ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Αιτήσεις τώρα για νέες μόνιμες προσλήψεις
ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Αιτήσεις τώρα για νέες μόνιμες προσλήψεις
17/05/2025 | 10:31
ΑΣΕΠ: Καθηγητές σε σχολεία με απολυτήριο Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ
ΑΣΕΠ: Καθηγητές σε σχολεία με απολυτήριο Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ
16/05/2025 | 18:27
ΑΣΕΠ 8Κ/2024: Πλησιάζει η ώρα της επίκλησης δικαιολογητικών
ΑΣΕΠ 8Κ/2024: Πλησιάζει η ώρα της επίκλησης δικαιολογητικών
16/05/2025 | 15:48
Γραπτός ΑΣΕΠ (Επίσημο): Υποβλήθηκαν 47.410 αιτήσεις
Γραπτός ΑΣΕΠ (Επίσημο): Υποβλήθηκαν 47.410 αιτήσεις
16/05/2025 | 14:38
workenter.gr - Ενημερωτικό portal για προσλήψεις
Ταυτότητα
Μενού
  • Ειδήσεις ΑΣΕΠ
  • Εργασία TV
  • Επικαιρότητα
  • Ιδιωτικός Τομέας
  • Επιδόματα – Κατάρτιση
  • Εκπαίδευση
  • Επιχειρείν
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Όροι χρήσης
  • Πoλιτική Cookies
  • Cookies Banner
  • Προσωπικά Δεδομένα
  • Διαφήμιση
Εγγραφείτε στο newsletter
Μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Όρους χρήσης και την Πολιτική απορρήτου
Subscription Form
Όρους χρήσης και την Πολιτική απορρήτου
© Aπαγορεύεται χωρίς γραπτή άδεια της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «GATEWORK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ», η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλως πως, τμηματικά ή περιληπτικά στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση, κατά παράφραση ή διασκευή, κάθε είδους υλικού που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα www.workenter.gr.
© GATEWORK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
© Copyright 2025 Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Developed by Webartstudio.gr