Οι τρεις αλλαγές που φέρνει το 2023 σε όλους τους μισθωτούς

Δρομολογούνται οριζόντιες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο των μισθωτών της χώρας
Πακέτο τριών παρεμβάσεων για τη βελτίωση των αμοιβών όλων των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση από το 2023 και έπειτα.
Το πακέτο αυτό θα αφορά τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές όσων έχουν προϋπηρεσία πάνω από τρία έτη και, επίσης, όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Με άλλα λόγια, δρομολογούνται οριζόντιες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο των μισθωτών της χώρας.
Ήδη, από τις αρχές του φθινοπώρου, ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει νέα —την τρίτη κατά σειρά — αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα την 1η Μαϊου 2023.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Κεφάλαιο", στο τραπέζι βρίσκεται και το ξεπάγωμα των τριετιών από το 2023 και έπειτα, εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.
Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου από την 1η Ιανουάριου 2024.

Οι τρεις παρεμβάσεις για την αύξηση των μισθών

Αύξηση κατώτατου μισθού
Το βασικό σενάριο, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση 5,3% στον κατώτατο μισθό, προκειμένου να φτάσει στο προ-μνημοντακό επίπεδο των 752 ευρώ (642 ευρώ καθαρά), από τα 713 ευρώ (613 καθαρά) που είναι από φέτος τον Μάιο.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια μεγαλύτερη από το 5,3% αύξηση, δηλαδή της τάξεως ακόμα και του 6%-7%.

Αυτό σημαίνει πως ο μεικτός κατώτατος μισθός θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 755 ευρώ (645 ευρώ καθαρά) ή τα 762 ευρώ (651 ευρώ καθαρά).
Οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, έπειτα από διαβούλευση με φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προβλέπεται να ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023.
Ξεπάγωμα τριετιών
Πέρα από την ήδη εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο του 2023, η κυβέρνηση εξετάζει το ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται πως μνημονιακός νόμος του 2012 (ν. 4093/2012) προβλέπει ρητά πως «έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012».
Αυτό σημαίνει πως από το 2012 μέχρι σήμερα (όπου η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από 10%), πάγωσε η αύξηση των μισθών των εργαζομένων ανά τριετία.
Οι μόνες «τριετίες» που ξεπάγωσαν (από το 2019) ήταν εκείνες οι οποίες είχαν κατοχυρωθεί το 2012.
Έτσι, όσοι είχαν κατοχυρώσει επίδομα τριετίας το 2012 είδαν τον (κατώτατο) μισθό τους να αυξάνεται κατά το ποσοστό που αποφασίστηκε (κατά 11% τον Φεβρουάριο του 2019, κατά 2% τον Ιανουάριο του 2022 και κατά 7,5% τον Μάιο).
Ωστόσο, για κανέναν εργαζόμενο -ακόμα και μετά το 2019 δεδομένης της μνημονιακής διάταξης του 2012- δεν υπήρξε μισθολογική εξέλιξη βάσει της ωρίμανσής του.
Για παράδειγμα, όποιος εργαζόμενος έκλεισε 9 έτη προϋπηρεσίας το 2022, έναντι 6 ετών το 2019, δεν έλαβε αύξηση 10%, καθώς δεν έπαψε να ισχύει ο μνημονιακός νόμος του 2012.
Οι προβλέψεις που καταγράφονται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2023 αναφέρουν πως το ποσοστό της ανεργίας θα ανέλθει στο 12,6%.
Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο «Κεφάλαιο» πως, εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και αναχαιτιστεί η ενεργειακή κρίση, δεν θα πρέπει να αποκλείεται πιο ραγδαία -σε σχέση με τις παρούσες επίσημες προβλέψεις- αποκλιμάκωση της ανεργίας, έτσι ώστε από το 2024 να ανοίξει ο δρόμος για το ξεπάγωμα των τριετιών.
Αναμόρφωση ενιαίου μισθολογίου
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο, αναμορφωμένο, ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάλιστα, έχει ήδη κοστολογηθεί το μέτρο αυτό και ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι το 2023 η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, βάσει του Προϋπολογισμού του 2023, θα ανέλθει στα 13,796 δισ. ευρώ, μια αύξηση 500 εκατ. ευρώ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ισοδυναμεί με μια βελτίωση 3,5% για αυτούς κατά μέσο όρο, σύμφωνα με κύκλους με γνώση των μισθολογικών υποθέσεων του Δημοσίου.
Η ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων, έστω και με τη μορφή παρεμβάσεων σε στοχευμένες ομάδες, έχει ήδη ξεκινήσει με το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους ένστολους φέτος τα Χριστούγεννα.
Επίσης, με ήδη ψηφισμένους νόμους, από την 1η Ιανουάριου 2023 θα πάψει να παρακρατείται από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου οι οποίες υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία (1η Ιανουάριου 2023) θα πάψει να παρακρατείται από τις μεικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.
Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, έχει ψηφισθεί σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, η αναμόρφωση από το 2023 του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και η πλήρης εφαρμογή των μισθολογικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram