ΟΑΕΔ: Αυστηρή αξιολόγηση στους παρόχους κατάρτισης
Πώς θα βαθμολογούνται και πότε θα κόβονται από κάθε δράση
Βαθμολογία τουλάχιστον 3 με άριστα το 5 πρέπει να πάρουν τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα, για να πιάσουν τη βάση του 3, θα πρέπει το 50% των καταρτισθέντων να βρει εργασία εντός 12 μηνών.
Την αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης και από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους και τον αποκλεισμό τους ακόμη και για δύο χρόνια από κάθε δράση, εάν η βαθμολογία αυτή είναι κάτω από 3, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου στην εφημερίδα «Καθημερινή», βασικός στόχος των σχετικών διατάξεων του σχεδίου νόμου, με δεδομένες και τις «αμαρτίες» του παρελθόντος στο σύστημα της επαγγελματικής κατάρτισης, είναι να διασφαλισθεί ότι θα αξιοποιούνται στον μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων.
Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου τίθενται νέες απαιτήσεις τόσο για τους παρόχους της κατάρτισης, όσο και για τους καταρτιζόμενους:
α) Προβλέπεται πως το 30% του ποσού θα καταβάλλεται τόσο στους καταρτιζόμενους, όσο και στους παρόχους επαγγελματικής κατάρτισης μόνο μετά την πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ωφελουμένων.
β) Ορίζεται αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης ως προς το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκε δουλειά, αλλά και το ποσοστό που πιστοποιήθηκε, καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Η αξιολόγηση γίνεται βάσει επίδοσης που καθορίζεται, για παράδειγμα, από το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκε εργασία εντός 3, 6 και 12 μηνών μετά τη λήξη της κατάρτισης στο αντικείμενο της κατάρτισης, ή, εάν πρόκειται για εργαζομένους που καταρτίσθηκαν, το ποσοστό αυτών που βρήκε νέα εργασία στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, καθώς και από την αξιολόγηση του παρόχου από τους ίδιους τους καταρτισθέντες.
Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, η αξιολόγηση καταλήγει σε βαθμολογία για την επίδοση του παρόχου στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης.
Η βαθμολογία αυτή εκφράζεται σε αριθμητική κλίμακα ως εξής: 1 κακή, 2 ανεπαρκής, 3 ικανοποιητική, 4 πολύ καλή και 5 άριστη.
Οι βαθμοί 1-2 αντιστοιχούν σε αρνητική αξιολόγηση, οι βαθμοί 3-4 σε επαρκή θετική αξιολόγηση και ο βαθμός 5 σε άριστη θετική αξιολόγηση.
Μάλιστα, ορίζεται ρητά ότι δεν μπορεί να βαθμολογηθεί με βαθμό 3 ή μεγαλύτερο η επίδοση παρόχου σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, εάν δεν συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Τουλάχιστον το 50% των καταρτισθέντων να βρήκε εργασία εντός 12 μηνών.
- Το πρόγραμμα να έχει αξιολογηθεί θετικά από τουλάχιστον το 80% των καταρτισθέντων.
- Να έχει πιστοποιηθεί τουλάχιστον το 80% των καταρτισθέντων που έχουν περαιώσει την παρακολούθηση του προγράμματος.
Βάσει του σχεδίου νόμου, αξιολόγηση γίνεται και από τη διοίκηση του μετονομαζόμενου, σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ΟΑΕΔ.
Παράλληλα, ορίζεται ότι στα προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο πάροχοι που είναι εγγεγραμμένοι στο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης.
Ισχύουν όμως και ειδικότερες προϋποθέσεις, καθώς ο πάροχος θα πρέπει να:
1) Διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, επιλογή και εκπαίδευση εκπαιδευτών, εποπτεία πρακτικής άσκησης, υλοποίηση προγραμμάτων elearning, σύγχρονης ή ασύγχρονης εκπαίδευσης ή/και υβριδικής μορφής, εσωτερική αξιολόγηση, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, παρακολούθηση εκπαιδευομένων μετά το πέρας της κατάρτισης και προώθησής τους στην απασχόληση.
2) Αξιολογείται θετικά από τον καταρτιζόμενο. Από τη διαδικασία αποκλείονται πάροχοι που είχαν συμμετάσχει σε προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης που προκηρύχθηκαν κατά τα τελευταία πέντε έτη, εφόσον δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τον φορέα που είχε προκηρύξει το πρόγραμμα ή τους καταρτιζόμενους ή ακόμη και προς τους διδάσκοντες στο πρόγραμμα.
Η διαγραφή των παρόχων γίνεται από τη ΔΥΠΑ είτε γιατί δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, είτε γιατί έλαβαν από τους καταρτιζόμενους βαθμολογία κάτω από 3.
Σε αυτήν την περίπτωση, μάλιστα, ο πάροχος διαγράφεται από το μητρώο και επιτρέπεται να εγγραφεί εκ νέου σε αυτό έπειτα από δύο έτη.