Ο ΕΦΚΑ αναγκάστηκε να παρατείνει την ισχύ της ασφαλιστικής ικανότητας

Ποιους αφορά το μέτρο
Ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εκκαθάριση των γραμματίων είσπραξης.

Αυτόματη παράταση μέχρι τις 18 Απριλίου έδωσε ο ΕΦΚΑ στην ασφαλιστική ικανότητα για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ.

Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως δικηγόρους, ιατρούς, μηχανικούς και συμβολαιογράφους και στοχεύει στο να διατηρήσουν οι εν λόγω επαγγελματίες την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Η διοίκηση του Φορέα, αναγκάστηκε να προβεί σε αυτό το μέτρο, μετά το σάλο που προκλήθηκε από την απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας σε χιλιάδες δικηγόρους, αλλά και γιατρούς και μηχανικούς, παρά το γεγονός ότι είχαν καταβάλλει κανονικά τις εισφορές τους!

Ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εκκαθάριση των γραμματίων είσπραξης, αλλά και στα χρεωστικά υπόλοιπα που βαραίνουν τους ανωτέρω επαγγελματίες. Αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτούν πάρα πολλές εκκρεμότητες και να παρέλθει η 1η Μαρτίου, ημερομηνία λήξης της προηγούμενης ασφαλιστικής ικανότητας.

Έτσι, παρατηρήθηκε το δυσάρεστο φαινόμενο να υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ασφαλισμένων με προβλήματα υγείας, που έπρεπε να πάρουν φαρμακευτική αγωγή ή να κάνουν εγχείρηση και αντιμετώπισαν πρόβλημα, λόγω έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ως απόρροια της λήξης της ασφαλιστικής ικανότητας.

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις με την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας να καλεί τα μέλη της, μέχρι και να προχωρήσουν σε μαζικές αγωγές κατά του ΕΦΚΑ!

Ο Φορέας αρχικά είχε προτρέψει όλους αυτούς τους ασφαλισμένους που έχασαν άδικα την ασφαλιστική τους ικανότητα να μεταβούν στα κατά τόπους υποκαταστήματα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Δημιουργήθηκε όμως ο κίνδυνος να υπάρξει συνωστισμός στα υποκαταστήματα, καθώς ο αριθμός των ασφαλισμένων ήταν μεγάλος. Έτσι, επιλέχθηκε η λύση της άμεσης και αυτόματης παράτασης ισχύος της ασφαλιστικής ικανότητας για ενάμιση μήνα.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram