«Ο Μπλερ ζητούσε αντάλλαγμα για να επιστρέψει τα Γλυπτά»
Αποκαλύψεις από τον βρετανικό Guardian
Τον «μακροπρόθεσμο δανεισμό» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, φαίνεται σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian ότι εξέταζε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.
Όπως αποκαλύπτει το μέσο η Ελλάδα ασκούσε παρασκηνιακά πίεση στον Μπλερ, για ένα μακροπρόθεσμο δάνειο, παρακάμπτοντας το ζήτημα της ιδιοκτησίας, αναφέρει ο Guardian.
Δείτε επίσης:
- Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Σούνακ μπλοκάρει τα σενάρια επιστροφής
- Γλυπτά του Παρθενώνα: Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας
- “Βέλη” των Συντηρητικών, μέσω BBC, κατά Μητσοτάκη για τα Ελγίνεια
Βάσει των όσων δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα, το ελληνικό σχέδιο «επανένωσης» των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν να εκτεθούν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο μουσείο της Ακρόπολης «με θέα τον ιερό βράχο από τον οποίο προέρχονται», εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, σύμφωνα με πρόταση που παρουσιάστηκε στον Μπλερ από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο του 2002.
Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν, ότι το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορούσε αποκλειστικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου. Η τότε υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τέσα Τζάουελ, είχε συμβουλεύσει τον Μπλερ, ότι οποιοδήποτε δάνειο θα ήταν σε «μακροπρόθεσμη, στην πραγματικότητα μόνιμη» βάση.
Με το Λονδίνο, ωστόσο, να σκέφτεται να διεκδικήσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και την Ελλάδα να έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το 2003 και να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η σύμβουλος πολιτικής πολιτισμού του Μπλερ, Σάρα Χάντερ, του έγραψε τον Απρίλιο του 2003 ότι υπήρχαν «καλοί λόγοι για να αλλάξει στάση», και να «ενθαρρύνει» κατ’ ιδίαν και δημοσίως το Βρετανικό Μουσείο να βρει έναν «συμβιβασμό».
Τι συμβούλεψαν τον Μπλέρ
«Η ελληνική υπόθεση έχει γίνει πιο περίπλοκη, με το επιχείρημα για ένα δάνειο αντί για την αποκατάσταση της ιδιοκτησίας, και έρχεται σε αντίθεση με την αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου να εξετάσει τυχόν συμβιβασμούς», έγραψε, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας.
Η δημοσιότητα που θα συνόδευε αυτή την κίνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ελληνική υποστήριξη και να βοηθήσει στη συγκέντρωση ενός ευρέος φάσματος άλλων ψήφων της ΔΟΕ, αν και θα έπρεπε να προφυλαχθούμε από άλλα έθνη που ζητούν αμοιβαίες ενέργειες. Φαίνεται λογικό: η ορθολογική χάραξη πολιτικής ευνοεί τους Έλληνες. Αλλά αυτή δεν είναι μια επιλογή που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας: μόνον το ΔΣ του Bρετανικού Mουσείου έχει τη θεσμοθετημένη εξουσία να συνάπτει δάνειο και η εκκίνηση μιας άσκησης κυβερνητικής πειθούς στην 250ή επέτειο του Βρετανικού Μουσείου θα αντιμετωπίσει αντίσταση και μεγάλη αγωνία».
Διαβάστε επίσης: