Novartis: Πώς έμειναν… απροστάτευτοι οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες
Μία προσθήκη στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας άλλαξε τα δεδομένα
Σαν «βόμβα» έσκασε χθες η είδηση ότι η Οικονομική Εισαγγελία αποφάσισε οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», να μην τελούν πλέον υπό καθεστώς προστασίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναστέλλεται και κάθε προστασία τους σε ποινικές διώξεις.
Να σημειωθεί ότι κατά του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων είχαν στραφεί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Τα πρόσωπα αυτά ελέγχθηκαν από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς με βάση ισχυρισμούς των εν λόγω μαρτύρων, καθώς και ενός ακόμη ο οποίος δεν τελούσε εδώ και καιρό σε καθεστώς προστασίας, περί εμπλοκής τους σε διακίνηση παράνομων χρημάτων της φαρμακοβιομηχανίας.
Οι μαρτυρίες, βέβαια, των προστατευομένων μαρτύρων υποχρέωσαν τον φαρμακευτικό κολοσσό να καταβάλει περί τα 315 εκατ. ευρώ στο αμερικανικό δημόσιο ως αποζημίωση, για το σκέλος που αφορούσε την Ελλάδα.
Πώς μία προσθήκη στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας άλλαξε τα δεδομένα
Στο άρθρο 108 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, μπήκε η εξής διατύπωση:
«Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».
Με τη διατύπωση αυτή δόθηκε η δυνατότητα στον εισαγγελέα να κρίνει κατά περίσταση και να συνεχίσει ή όχι την προστασία των μαρτύρων.
Αφού ψηφίστηκε η εν λόγω τροποποίηση τον Φεβρουάριο του 2024, ορίστηκε ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της συγκεκριμένης παραγράφου την 1η Μαΐου του 2024.
Μερικές μόλις μέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου, ο Αντώνης Σαμαράς υπέβαλλε αίτημα ζητώντας την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων…