Νότια Κορέα: Πιέσεις να παραιτηθεί ο πρόεδρος της χώρας
Μετά την ολιγόωρη ισχύ του στρατιωτικού νόμου
Πιέσεις για να παραιτηθεί δέχεται ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, μετά την χθεσινοβραδινή επιβολή στρατιωτικού νόμου η οποία τελικά διήρκησε μόνο λίγες ώρες.
Ο ίδιος δεν βάλλεται μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα.
Ο Γιουν ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως αποτελείται από «δυνάμεις εχθρευόμενες το κράτος», με φόντο τις διαφωνίες για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν μία απέλπιδα προσπάθειά του για να αποφύγει διώξεις.
Μετά την ανακοίνωση του προέδρου αναπτύχθηκαν στρατιωτικοί και προσγειώθηκαν ελικόπτερα στην οροφή του κοινοβουλίου. Εντούτοις, μέλη της νοτιοκορεάτικης εθνικής αντιπροσωπείας μπόρεσαν να συνεδριάσουν εκτάκτως και να υιοθετήσουν απόφαση με την οποία αξίωσαν την άρση του μέτρου – κάτι που υποχρεώθηκε να κάνει ο Γιουν μετά από μερικές ώρες.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο κοινοβούλιο, απαιτώντας το μέτρο να αποσυρθεί και ο πρόεδρος Γιουν να παραιτηθεί.
Η επιβολή στρατιωτικού νόμου, κάτι που είχε να ζήσει η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πάνω από σαράντα χρόνια, συνεπαγόταν αναστολή της πολιτικής ζωής, κλείσιμο του κοινοβουλίου και τον αυστηρό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.
Η είδηση προκάλεσε ανησυχία και αποδοκιμασία σε διεθνές επίπεδο, κυρίως από πλευράς των ΗΠΑ, του βασικού συμμάχου της Σεούλ απέναντι στη Βόρεια Κορέα, και από πλευράς Κίνας.