Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα (upd)
"Άκυρος" ο νόμος λέει η Εθνοσυνέλευση, "μόνο ο πρόεδρος μπορεί να τον άρει" λένε στρατιωτικοί
Με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα. Ο ίδιος κατηγορεί την αντιπολίτευση για φιλο-βορειοκορεατική δράση.
Συγκεκριμένα, κήρυξε την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα στο κανάλι YTN, κατηγορώντας τα αριστερά κόμματα της χώρας ότι σχεδιάζουν εξέγερση και ότι τρέφουν συμπάθειες προς τη Βόρεια Κορέα.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει παραλύσει λόγω ενεργειών της αντιπολίτευσης και κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο για να υπάρξει «εκκαθάριση φιλοβορειοκορεατικών στοιχείων».
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, για να ξεριζώσω τις ποταπές φιλοβορειοκορεατικές αντικρατικές δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και για να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη», τόνισε ο Γιουν.
«Μέσω του στρατιωτικού νόμου θα δημιουργήσουμε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος για τη Λαϊκή Εξουσία Χαν Ντονγκ-Χουν, δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου είναι λάθος και δεσμεύτηκε να την μπλοκάρει.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, το Δημοκρατικό Κόμμα, κάλεσε τους βουλευτές τους να παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο. Ο ηγέτης του κόμματος Λι Τζάε-μιούνγκ δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου είναι αντισυνταγματική και ότι η Βουλή θα προσπαθήσει να την ακυρώσει. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι ο στρατός μπορεί να προσπαθήσει να συλλάβει τα μέλη του κοινοβουλίου.
*Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης είπε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης είναι «άκυρη» μετά την ψηφοφορία.
«Ο Πρόεδρος θα πρέπει να άρει αμέσως τον έκτακτο στρατιωτικό νόμο μετά την ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση», φέρεται να είπε ο Won-sik.
*Ωστόσο, στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δήλωσαν πως ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να τον άρει ο ίδιος ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ, παρά την καταψήφισή του από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου
*Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κέρτ Κάμπελ δήλωσε ότι παρακολουθούν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κορέα με «μεγάλη ανησυχία».