ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ Κατάρτιση
«Νόμος Χατζηδάκη»: Κίνδυνος μαζικών απολύσεων σε εργατοτεχνίτες!
Τα «ψιλά γράμματα» του εργασιακού
Άγνωστο γιατί, το υπουργείο Εργασίας, επέλεξε να δώσει «αέρα» έξι μηνών στους εργοδότες για να «τακτοποιήσουν» τους εργατοτεχνίτες
18/06/2021 | 10:08
Άγνωστο γιατί, το υπουργείο Εργασίας, επέλεξε να δώσει «αέρα» έξι μηνών στους εργοδότες για να «τακτοποιήσουν» τους εργατοτεχνίτες
Τι και αν το υπουργείο Εργασίας, «πούλησε» τη συγκεκριμένη διάταξη ως θετική τονίζοντας ότι μετά από 100 χρόνια, εξισώνεται το καθεστώς αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών, με εκείνο των υπαλλήλων; Τα «ψιλά γράμματα» του «νόμου Χατζηδάκη», μπορεί να ανατρέψουν προς το χειρότερο την κατάσταση, προκαλώντας μαζικές απολύσεις!
Ήδη, υπάρχουν καταγγελίες ότι διάφοροι… εργολάβοι ξεκίνησαν τη διαδικασία, διώχνοντας εργαζόμενους…
Εξηγούμαστε:
Το άρθρο 64 του νόμου για τα εργασιακά, προβλέπει την εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης των υπαλλήλων, με τους εργατοτεχνίτες. Αίρεται, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, μια αδικία 100 και πλέον ετών, που προέβλεπε πολύ μικρότερη αποζημίωση για τους εργάτες, σε σχέση με την αποζημίωση απόλυσης των υπαλλήλων.
Πράγματι, το άρθρο 64 ορίζει ότι: «Καταργείται κάθε διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών αναφορικά με την προθεσμία προμήνυσης και την καταγγελία των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας». Όμως εκτός από το άρθρο 64, υπάρχει και το άρθρο 80 του νομοσχεδίου. Στην παρ. 2 του άρθρου 80, ορίζεται ότι: «Τo άρθρο 64 ισχύει από την 1.1.2022». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλοεργοδότες, που απασχολούν εργατοτεχνίτες, λόγω ακριβώς των ανωτέρω διατάξεων, θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο, μέχρι το τέλος του 2021, να απολύσουν εργάτες. Έτσι, θα αποφύγουν να καταληφθούν από τις νέες διατάξεις και δεν θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν, μεγαλύτερες αποζημιώσεις.
Άγνωστο γιατί, το υπουργείο Εργασίας, επέλεξε να δώσει «αέρα» έξι μηνών στους εργοδότες για να «τακτοποιήσουν» τους εργατοτεχνίτες, όπως τους βολεύει. Αν η διάταξη, εφαρμοζόταν σε λίγες μέρες, με τη δημοσίευση δηλαδή του νόμου σε ΦΕΚ, ασφαλώς και θα περιορίζονταν οι… κραδασμοί. Ίσως είχαμε μια ολιγοήμερη αύξηση των απολύσεων και μετά θα υπήρχε ισορροπία.
Τώρα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει «πογκρόμ» απολύσεων στους εργατοτεχνίτες, ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά, όσο δηλαδή θα πλησιάζει το τέλος της φετινής χρονιάς. Με δεδομένο ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, για όσο διάστημα θα «μετατρέπεται» σε Ανεξάρτητη Αρχή, θα υπολειτουργεί, γίνεται σαφές ότι οι επιχειρήσεις αποκτούν το δικαίωμα να «ξεστοκάρουν» εργάτες, ακόμα και μέσω εικονικών απολύσεων! Ίδωμεν…