Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας - Τι αλλάζει
Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, αναθεωρείται για ακόμα μία φορά και ως εκ τούτου φέρνει σημαντικές αλλαγές αλλά και αυστηρότερα πρόστιμα για τους παραβάτες του.
Τι αλλάζει σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ
Όρια ταχύτητας
- Το όριο ταχύτητας εντός του αστικού ιστού είναι πλέον τα 30 χλμ/ώρα, (από τα 50 που ήταν έως τώρα) ενώ το όριο ταχύτητας έξω από σχολεία είναι μόλις στα 20 χλμ/ώρα.
Το μέτρο αυτό στοχεύει στη μείωση των συγκρούσεων και των τροχαίων ατυχημάτων, που είναι πολύ συχνά εντός των πόλεων.
Δίκυκλα
- Τα δίκυκλα (μηχανάκια, ποδήλατα ηλεκτρικά πατίνια) πλέον έχουν προτεραιότητα στα φανάρια και μπορούν να κάνουν προσπεράσεις με ελιγμούς σε σταματημένα αυτοκίνητα, αλλά με όριο ταχύτητας τα 25 χλμ/ώρα.
- Όσον αφορά τη στάθμευση των δικύκλων, θα μπορούν για εξοικονόμηση χώρου για τα αυτοκίνητα να παρκάρουν κάθετα στον δρόμο και όχι παράλληλα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές και για τη μη χρήση κράνους, καθώς οι παραβάτες κινδυνεύουν με αφαίρεση διπλώματος έως 5 έτη αλλά και υψηλά πρόστιμα.
Οι νέοι νόμοι για τα δίκυκλα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους αλλά και στην υιοθέτηση “πράσινων” μέσων μετακίνησης, όπως είναι τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια.
Πεζοί
- Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμα για τους πεζούς που περνούν τον δρόμο με κόκκινο ή για αυτούς που παραμένουν στο οδόστρωμα και εμποδίζουν την κυκλοφορία.
Πρόστιμα στους οδηγούς
Μέσω του νέου ΚΟΚ, οι προβλεπόμενες ποινές, μεταφέρουν την ευθύνη στον οδηγό και όχι στο όχημα. Στο ενδεχόμενο που δεν είναι σαφής ποιος είναι ο παραβάτης, τότε η ποινή εφαρμόζεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
Οι παραβάσεις πλέον χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητα τους:
- Ε1: Οι παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας,τιμωρούνται με αφαίρεση του διπλώματος για 10 ημέρες και πρόστιμο των 30 ευρώ. Τέτοιες παραβάσεις είναι για παράδειγμα η παράνομη στάθμευση ή έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων, δηλαδή την άδειας κυκλοφορίας, την ασφάλεια αυτοκινήτου, το δελτίο τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ, την κάρτα καυσαερίων και το δίπλωμά σου.
- Ε2: Οι παραβάσεις μέτριας επικινδυνότητας, τιμωρούνται με πρόστιμο των 150 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος έως και 20 ημέρες. Για παράδειγμα η μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας, η χρήση κινητού τηλεφώνου και η παραβίαση του ορίου ταχύτητας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
- Ε3: Οι παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας είναι αυτές που θέτουν σε κίνδυνο οδηγούς και πεζούς και τιμωρούνται ποινικά. Τέτοιες παραβάσεις είναι μεταξύ άλλων και η παραβίαση κόκκινου φαναριού, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα. Σε αυτή την κατηγορία παραβάσεων, για τις οποίες θα προβλέπονται οι πολύ αυστηρές ποινές, είναι και η κίνηση στη ΛΕΑ, η στάθμευση σε θέση ΑΜΕΑ ή σε ράμπα ΑΜΕΑ.
Τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι:
- Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια
- 25 πόντους στο σύστημα βαθμολόγησης
- Ποινές φυλάκισης έως και 5 χρόνια
- Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ
Οι κλήσεις θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και δεν θα υπάρχει τρόπος διαγραφής τους. Ο παραβάτης θα λαμβάνει το πρόστιμο ηλεκτρονικά και έχει δικαίωμα ένστασης εντός εντός 7-10 ημερών από την παράβαση. Αν η ένσταση είναι βάσιμη, διαγράφεται και το πρόστιμο.
Αν ο οδηγός ξανακάνει την ίδια παράβαση, οι ποινές θα γίνονται πιο αυστηρές. Αν την επαναλάβει για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, η άδεια οδήγησης θα αφαιρείται για πέντε χρόνια, και ο παραβάτης θα πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα και να δώσει εξετάσεις για να την πάρει ξανά.