Νέοι Αγρότες: Επιδότηση έως 42.500 ευρώ
Το σχέδιο που υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν
Επιδότηση έως και 42.500 ευρώ για τους Νέους Αγρότες για τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν το 2023 και το 2025 προβλέπει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, που υποβλήθηκε προς έγκριση στην Κομισιόν.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά προτείνει γενικό πριμ 30.000 ευρώ, συν 2.500 ευρώ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, ενώ 10.000 ευρώ επιπλέον θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι.
Ωστόσο, το τελικό Σχέδιο, όπως θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2023, θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, το πρόγραμμα παρέχει έξτρα μοριοδότηση στους Νέους Αγρότες για την ένταξή τους στα Σχέδια Βελτίωσης και τη Βιολογική Γεωργία, ενώ προβλέπεται και μεγαλύτερη συμπληρωματική ενίσχυση.
Ειδικά δε για τα Σχέδια Βελτίωσης, εφόσον ενταχθούν, θα λαμβάνουν ποσοστό ενίσχυσης προσαυξημένο κατά 10%.
Σύμφωνα με το υποβληθέν Στρατηγικό Σχέδιο, η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει δύο προσκλήσεις κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, την πρώτη το 2023 και τη δεύτερη το 2025.
Οι δύο αυτές προσκλήσεις για την Εγκατάσταση των Νέων Αγροτών θα ενεργοποιηθούν με βάση την πρόσκληση του 2021 , αλλά με κάποιες βασικές αλλαγές.
Ενδεικτικά, το βασικό ποσό ενίσχυσης προτείνεται στις 30.000 ευρώ για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν φυτική-μικτή παραγωγική κατεύθυνση και μπορεί να αγγίξει τις 42.500 ευρώ σύμφωνα με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Αύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021 ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.
β) Αύξηση κατά 10.000 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης. Ωστόσο, τίθενται και αυστηρότερες προϋποθέσεις, όπως οι ώρες κατάρτισης, οι οποίες αυξάνονται από τις 150 στις 250.
Αυτό σημαίνει ότι ο νέος γεωργός, ο οποίος δεν διαθέτει επαρκή προσόντα (τίτλο σπουδών/πτυχίο γεωτεχνικής κατεύθυνσης, τουλάχιστον επιπέδου 3 του εθνικού πλαισίου προσόντων ή βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης πιστοποιημένου προγράμματος γεωτεχνικής κατάρτισης από πιστοποιημένο φορέα τουλάχιστον 250 ωρών), θα πρέπει να αποκτήσει επαγγελματική εκπαίδευση εντός 36 μηνών από την ημερομηνία ένταξής του, παρακολουθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών που παρέχονται από πιστοποιημένους παρόχους επαγγελματικής γεωργικής εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι για το 2021 οι δικαιούχοι, εάν δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, θα πρέπει εντός 36 μηνών από την ημερομηνία ένταξης να έχουν παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης τουλάχιστον 150 ωρών.
Πρόσθετοι όροι
Επιπλέον, προβλέπονται και πρόσθετοι όροι που σχετίζονται με τα κριτήρια βαθμολόγησης, όπως το εκπαιδευτικό επίπεδο, η βιολογική παραγωγή, η συμμετοχή σε οργάνωση παραγωγών, η σύναψη συμβολαίων για τη διάθεση της παραγωγής, η συμμετοχή σε εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, η περιοχή εγκατάστασης της γεωργικής εκμετάλλευσης με βάση τα χωρικά της χαρακτηριστικά (ενδεικτικά ορεινότητα, νησιωτικός χαρακτήρας, πληθυσμιακή πυκνότητα), ο τομεακός και διαρθρωτικός προσανατολισμός της εκμετάλλευσης.
Συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη
Σε ό,τι αφορά στη συμπληρωματική ενίσχυση, θα χορηγηθεί όχι μόνο για τα εκτάρια για τα οποία ενεργοποιούν δικαιώματα ενίσχυσης, αλλά και για τα επιπλέον επιλέξιμα εκτάρια που δηλώνουν και με μέγιστη διάρκεια τα πέντε έτη, ξεκινώντας από το πρώτο έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας.
Μάλιστα, πρόταση της ενίσχυσης προτείνεται να διαμορφωθεί στα 7 ευρώ ανά στρέμμα δηλωθείσας έκτασης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο, στόχος του μέτρου είναι η προσέλκυση Νέων Γεωργών και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές. Κι αυτό γιατί η δημογραφική σύνθεση των απασχολούμενων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, η ένταση του οποίου δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.
Ενδεικτικά, οι επιδόσεις της Ελλάδας ως προς τους δείκτες «Ποσοστό αρχηγών Γεωργικών εκμεταλλεύσεων ηλικίας κάτω των 35 ετών προς το σύνολο των αρχηγών» και «Αριθμός νέων διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων ανά 100 διαχειριστές μεγαλύτερης ηλικίας υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους μέσους όρους της Ε.Ε. (3,7% έναντι 5,1 % ) και (6% έναντι 8,8%) αντίστοιχα, κατατάσσοντας τη χώρα σε μια από τις τελευταίες θέσεις (24η σε σύνολο 28 κρατών-μελών) αναφορικά με τη δημογραφική σύνθεση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, ενώ διαχρονικά παρουσιάζουν επιδείνωση.
Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και σε σχέση με τις δεξιότητες/εκπαίδευση των νέων γεωργών. Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 35 ετών το ποσοστό των γεωργών με βασική εκπαίδευση είναι 21,3%, ταυτόσημο με τον μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στο ποσοστό των νέων γεωργών με πλήρη εκπαίδευση που στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις στο 2,9% έναντι 21,7% στην Ε.Ε. Το πρόβλημα του χαμηλού επίπεδου εκπαίδευσης και η απόκλιση με τους μέσους όρους της Ε.Ε.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος