Νέα επιδότηση για δωρεάν ενοίκιο

Αιτήσεις εντός Μαρτίου

Τουλάχιστον 3.000 ωφελούμενοι ηλικίας 25-39 ετών αναμένεται να στεγαστούν σε ιδιωτικές κατοικίες με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Κάλυψη".

Ωφελούμενοι είναι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους Δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται ανά Δήμο με μοριοδότηση σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

  • πολύτεκνες οικογένειες
  • τρίτεκνες οικογένειες
  • άτομα με αναπηρία άνω του 67%
  • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία
  • μονογονεϊκές οικογένειες
  • οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ
  • άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).

Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό με το οποίο είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022.

Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα, έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών. Τέλος καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης, έως 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελούμενου με την εγγύηση του Δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ότι αφορά την καταβολή του μισθώματος.

Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον Δήμο ή νομικό πρόσωπο του Δήμου.

Θα μισθωθούν κατοικίες σε 57 δήμους της χώρας.  Ήδη περισσότεροι από 600 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ανταποκριθεί θετικά, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους στην προκαταρκτική διερεύνηση που διεξήγαγε το υπουργείο σε συνεργασία με τους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Δήμος Αθηναίων
Βύρωνας
Γαλάτσι
Δάφνης Υμηττού
Ζωγράφου
Ηλιούπολη
Καισαριανή
Νέα Φιλαδέλφεια
Νέα Χαλκηδόνα
Μεταμόρφωση
Νέα Ιωνία
Χαλάνδρι
Αγία Βαρβάρα
Αγ. Ανάργυροι
Καματερό
Αιγάλεω
Ίλιο
Περιστέρι
Πετρούπολη
Χαϊδάρι
Φυλής
Αγ. Δημήτριος
Άλιμος
Καλλιθέα
Μοσχάτο  Ταύρος,
Νέα Σμύρνη
Παλαιό Φάληρο
Αχαρνών
Βάρη - Βούλα  Βουλιαγμένη
Παιανία
Σπάτα - Αρτέμιδα
Κερατσίνι - Δραπετσώνα
Κορυδαλλός
Νίκαια - Αγ. Ιωάννης Ρέντη
Πειραιάς
Λειβαδιά
Χαλκίδα
Αμπελοκήπων - Μενεμένης
Δέλτα
Θέρμης
Θεσσαλονίκη
Καλαμαριά
Κορδελιό  Εύοσμος
Λαγκαδάς
Νεάπολη Συκεών
Παύλου Μελά
Πυλαία Χορτιάτη
Ωραιόκαστρο
Κιλκίς
Παιονίας
Κατερίνη
Χανιά
Ηράκλειο Κρήτης
Μαλεβιζίου
Ιωάννινα
Τρίπολη
Λάρισα
Τρίκαλα
Καρδίτσα
Η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram