«Ναι» από τον Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Τα ανταλλάγματα
Έναν γόρδιος δεσμός λύθηκε για το ΝΑΤΟ μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανάψει το «πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας.
Έναν γόρδιος δεσμός λύθηκε για το ΝΑΤΟ μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανάψει το «πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας, την ώρα που αναζητείται ακόμη είναι το ποια είναι τα ανταλλάγματα και οι δεσμεύσεις που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το παζάρι να συνεχιστεί, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας.
Τα F-16 και η βίζα
Το πρώτο που αρχίζει να διαφαίνεται είναι πως η Τουρκία θα πάρει τα πολυπόθητα F-16 από τις ΗΠΑ, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να επιβεβαιώνει τις εξελίξεις αυτές.
Ο Τζέικ Σάλιβαν μίλησε ενόψει της συνόδου κορυφής και ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος ότι υποστηρίζει τη μεταφορά», αλλά οι κινήσεις θα γίνουν σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, θα έχει νέα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και από εκεί μπορεί να προκύψουν νέα στοιχεία.
Στο Κογκρέσο ωστόσο η κατάσταση είναι διαφορετική για την Άγκυρα, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων, Μπομπ Μενέντεζ, παραμένει επιφυλακτικός και διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία. Διευκρίνισε, μάλιστα, στο Reuters ότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.
Αυτό πάντως, που συζητήθηκε έντονα από χθες ήταν η ξαφνική απαίτηση του Ερντογάν να επιστρέψει η χώρα του σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου εκείνος να άρει τις αντιστάσεις του.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέλαβε αρνητική απάντηση από την Κομισιόν και τη Γερμανία, όμως οι κινήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος παραμένει σε ανοιχτή κόντρα με την Κομισιόν, ήταν μάλλον αντίθετες. Ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και αμέσως μετά σχολίασε μέσω Twitter «καλή η συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας».
Φέρεται, ακόμη, να έλαβε διαβεβαιώσεις από τη Στοκχόλμη για στήριξη στις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).
Πηγή: efsyn.gr, ethnos.gr