Ν. Φράγκος: Έως το 2070 πλήρως διασφαλισμένες όλες οι συντάξεις
Μιλάει στο workenter.gr ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Την πεποίθηση ότι οι “σταθερές” της πρόσφατης αναλογιστικής μελέτης για το Ασφαλιστικό διασφαλίζουν πλήρως τις ομαλές ροές του συνταξιοδοτικού συστήματος εκφράζει, με συνέντευξή του στο workenter.gr, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Φράγκος.
Με εξειδίκευση στον αναλογισμό, τα ασφαλιστικά, τη στατιστική και τα χρηματοοικονομικά, ο κ. Φράγκος εξηγεί ότι όλες οι μελέτες προβλέψεων για τα συνταξιοδοτικά έχουν ορίζοντα 50 ετών. Εξ΄ αυτού προκύπτει ότι οι συντάξεις έχουν πλήρη βιωσιμότητα τουλάχιστον έως το 2070 – κάτι που αναφέρεται με σαφήνεια στην αναλογιστική μελέτη.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τι βαθμό πιστότητας διακρίνεται το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας ότι με το νέο σύστημα διασφαλίζονται οι συντάξεις έως το 2070;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο βαθμό που τα βασικά μακροοικονομικά και δημογραφικά σενάρια της αναλογιστικής μελέτης επαληθευτούν –και αυτό έχει σημαντικές πιθανότητες να συμβεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα- το νέο σύστημα μπορεί, πράγματι, να διασφαλίσει τη συνεχή απόδοση συντάξεων για μια πεντηκονταετία.
ΕΡ.: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι το ασφαλιστικό σύστημα συχνά υπόκειται σε αλλαγές; μπορεί να παραμείνει βιώσιμο από τη στιγμή που δεν συγκροτείται σε μια σταθερή βάση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, το αντίθετο θα με προβλημάτιζε. Τι είναι το Aσφαλιστικό; Μια καθολική υποχρεωτική αποταμίευση, που ασκείται από το κράτος, για την χρηματοδότηση του μετά-εργασιακού βίου με αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Η διάρκεια αυτού του κύκλου είναι κατά μέσο όρο 60 χρόνια. Οι οικονομικές και δημογραφικές καταστάσεις όμως δεν είναι σταθερές. Η αναλογιστική επιστήμη έχει τα εργαλεία εκείνα για να φτιάξει μοντέλα εξέλιξης και παρακολούθησης των παραπάνω καταστάσεων. Είναι ευτυχής συγκυρία που τα τελευταία χρόνια οι όποιες ασφαλιστικές αλλαγές συνοδεύονται με αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) Ελλάδος. Η ΕΑΑ είναι ανεξάρτητη αρχή με αναγνωρισμένο διεθνές κύρος.
ΕΡ.: Με βάση την αναλογιστική μελέτη, η μέση σύνταξη εκτιμάται ότι το 2030 θα ξεπεράσει το όριο των 1.000 ευρώ. Πράγματι βγαίνουν τα νούμερα;
ΑΠ.: Οι υποθέσεις της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε από την ΕΑΑ είναι ρεαλιστικές και κατά συνέπεια οι προβολές αξιόπιστες. Αποτελούν φυσιολογική ροή οι αυξήσεις που προβλέπονται για το 2030, δεδομένου ότι έως τότε θα έχουν, πιθανότατα, μεταβληθεί τόσο ο πληθωρισμός όσο και ο δείκτης της αγοραστικής αξίας.
ΕΡ.: Πόσο εφικτές είναι, βάσει της αναλογιστικής μελέτης, οι αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις;
ΑΠ.: Από τη στιγμή που υπάρχουν πρόσθετες χρηματοδοτικές προβλέψεις για την κάλυψη των όποιων αναπροσαρμογών προς τα πάνω, οι αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις φαντάζουν εφικτές. Βέβαια, θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας τους αστάθμητους παράγοντες και τις έκτακτες καταστάσεις, όπως η αντιμετώπιση του κορωνοϊού.