Μητσοτάκης: Πιο αυστηρές ποινές σε γονείς για τη βία των ανηλίκων
Στοχευμένες αλλαγές
Με ένα σχόλιο για τη διάχυση των εχθροπραξιών στο Λίβανο και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Όπως είπε, έρχονται πιο αυστηρές ποινές σε γονείς για τη βία ανηλίκων.
Μητσοτάκης: Πρώτη μας επιδίωξη η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
«Πρώτη μας επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση πριν αυτή η σύρραξη γενικευτεί. Η Ελλάδα έχει μία εξωτερική πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, συνομιλεί με όλες τις πλευρές, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι είναι και κάτι που αποτυπώθηκε και στις επαφές που είχε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή, όπως είπε, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία «είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, έχουμε ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο εκκένωσης αν αυτό απαιτηθεί, όπως είμαστε και σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας για πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο».
Μητσοτάκης: Πιο αυστηρές οι ποινές σε γονείς για τη βία ανηλίκων
Περνώντας στη σημερινή ατζέντα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε έναν μεγάλο βαθμό έρχεται να δώσει μια μορφή νομοσχεδίων σε όσα ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, για τη στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας, τον προγραμματισμό των νέων διορισμών για το Δημόσιο, ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα κι όλα αυτά στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού και διαρθρωτικού σχεδίου που θα αποτελέσει τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.
«Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μία πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας», ανέφερε, με μία σημαντική περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία, με τη σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων κάτι που διαμορφώνει και το δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία.
Θέλησε να επαναλάβει ότι «η Ελλάδα δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες στις οποίες είναι και κάποιες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αυτό θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη απόδειξη της μεγάλης προσπάθειας την οποία κατέβαλε η χώρα και όλοι οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας για τα καλά τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών».
Για την ανήλικη παραβατικότητα
«Μας έχει απασχολήσει όλους πάρα πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας το οποίο παρατηρείται πιο έντονα τώρα με το άνοιγμα των σχολείων» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι με παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση έχει δείξει καλά αντανακλαστικά γι’ αυτό και οι στοχευμένες αλλαγές που θα εισηγηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν μια ιδιαίτερη αξία να αναδειχθούν:
«Την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση πλέον όσων υποπίπτουν στην ίδια επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη και βέβαια τέλος μπαίνει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν αυτοί επιστρέφουν τα κλοπιμαία», είπε. Πρόσθεσε ότι «αυτή η συμπεριφορά θα λειτουργεί πλέον ως απλό ελαφρυντικό».
Επανέλαβε ότι «το ζήτημα της παραβατικότητας ειδικά στα παιδιά και στους νέους είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο και αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο αυστηρές τις ποινές και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση ανηλίκων. Θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», όπως είπε, «τα ζητήματα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα. Αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης, κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. Μέχρι να γίνει όλα αυτά εμείς έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά αυτά που είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών».
- Ανέφερε ότι η πρωτοβουλία stop bullying έχει ήδη αγκαλιαστεί από τις σχολικές κοινωνίες κι έχει δώσει πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Τόνισε στο σημείο αυτό ότι η μεγάλη νέα πρωτοβουλία είναι η ιδέα για «μια νέα εφαρμογή που θα την ονομάσουμε Safe Youth, ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος εκτός σχολικού περιβάλλοντος ένα παιδί να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία, αν αισθάνεται ότι για οποιονδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Θα είμαστε σε λίγο διάστημα έτοιμοι να παρουσιάσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία αυτή τη νέα εφαρμογή».
Η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ότι η Βουλή θα συζητήσει άμεσα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια.
«Θυμίζω ότι είναι το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ» είπε και τόνισε ότι αυτό που αφορά τους πολίτες είναι ότι τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από τα 2,8 στα 2,5 ευρώ ενώ θα απαλλάσσονται και οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία.
Τόνισε ότι ο νέος παραχωρησιούχος διασφαλίζει την πλήρη συντήρηση την εύρυθμη λειτουργία της πολύ σημαντικής οδικής αρτηρίας ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες. Επανέλαβε, επίσης, ότι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την αναχρηματοδότηση στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου μειώνεται κατά 3 ευρώ το κόστος των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μια μείωση που θα ισχύσει έως και το τέλος του 2025.
Για το σχέδιο προσλήψεων για το 2025
Πέρασε επίσης στην επικείμενη παρουσίαση από την αρμόδια υπουργό του εθνικού σχεδίου για το δημογραφικό, στο σχέδιο προσλήψεων για το 2025.
«Σχεδόν 20.000 οι νέες προσλήψεις το 2025 με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της Αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων».
Έκλεισε με αναφορά σε μια σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικότερα στη ρύθμιση των «κατακόκκινων δανείων» όπως χαρακτηριστικά είπε που αφορά παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Υπογράμμισε η κίνηση αυτή θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα που δυστυχώς μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης, και αποτελεί ένα από τα πολλά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Ολοκληρώνοντας έκανε ξεχωριστή αναφορά στα γενέθλια της ΝΔ λέγοντας ότι «την Παρασκευή θα πάμε όλοι Ρηγίλλης για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας τη δύναμη του χθες, αποτέλεσμα στο σήμερα και ελπίδα για το αύριο». Επεσήμανε ότι με το συνέδριο έχει ήδη απαντηθεί γιατί η ΝΔ άντεξε τόσο καλά στους κλυδωνισμούς της Μεταπολίτευσης και είναι σήμερα τόσο ισχυρή.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: 20.000 προσλήψεις σε ΕΣΥ, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις