Μ. Βρετανία: Όλα τα "μυστικά" για την κάλυψη των εξόδων (δίδακτρα και διαβίωση)
Δείτε τι δάνεια (ποσά και από που) δικαιούνται οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές
Χρήσιμες συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν σπουδές (προπτυχιακά – μεταπτυχιακά) στη Μεγάλη Βρετανία παρέχει -μέσω του workenter- ο κ. Θωμάς Πολίτης, διαχειριστής της σελίδας study-in-UK:
Το τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί οι αιτήσεις για σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία. Η οικονομική κρίση και η ανεργία στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα ποσοστό ανεργίας κοντά στο 4%, που είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, κάνει την χώρα ιδιαίτερα δελεαστική για σπουδές και εργασία.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, που ο πρωταρχικός λόγος μετανάστευσης ήταν οι σπουδές και η επιστροφή στην πατρίδα, τώρα πλέον οι περισσότεροι επιλέγουν τις σπουδές σαν ένα «όχημα» μετανάστευσης και άμεσης απορρόφησης από την αγορά εργασίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί φοιτητές σε πανεπιστήμια του ευρύτερου Λονδίνου, αλλά και σε αυτά που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις όπως το Μάντσεστερ, εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης από το δεύτερο ή ακόμα και από το πρώτο έτος τον σπουδών τους.
Οι προπτυχιακές σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία χρηματοδοτούνται από το βρετανικό δημόσιο με μια μορφή φοιτητικού δανείου. Ο φοιτητής αποπληρώνει μόνο εάν βρει δουλειά και το εισόδημα του ξεπεράσει τις 25.000 λίρες. Το δάνειο αυτό καλύπτει μόνο τα δίδακτρα, ενώ το κόστος διαβίωσης είναι αρκετά χαμηλό και κυμαίνεται από 700-1.200 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση των μεταπτυχιακών σπουδών το δάνειο έχει αντίστοιχους όρους αποπληρωμής. Το ποσό είναι έως 10.280 λίρες και κατατίθεται απ’ ευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του φοιτητή για να το διαθέσει όπως νομίζει. Έτσι, με μια προσεκτική επιλογή προγράμματος και πανεπιστημίου έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τόσο τα δίδακτρα όσο και το κόστος ζωής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το Brexit, η ευνοϊκή διαχείριση των φοιτητών σε ότι αφορά τα δίδακτρα και την χρηματοδότηση είναι εγγυημένη ακόμη και για αυτούς που θα εγγραφούν στα βρετανικά πανεπιστήμια και το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 (και για όλη την διάρκεια των σπουδών τους). Αντιθέτως, αυτοί που θα μεταναστέυσουν στην Μεγάλη Βρετανία έως και τον Μάρτιο του 2019 θα έχουν διαφορετική διαχείριση.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα πανεπιστήμια μέσω των γραφείων σταδιοδρομίας βοηθούν στην εύρεση εργασίας, στην δημιουργία βιογραφικού αλλά και σε όλες τις σχετικές διατυπώσεις για να μπει κανείς στην αγορά εργασίας ενώ πολλά προγράμματα μας δίνουν την δυνατότητα αμειβόμενης εργασιακής εμπειρίας κατά την διάρκεια τον σπουδών.
Η εργασιακή εμπειρία σε μία χώρα σαν την Μεγάλη Βρετανία είναι αδιαμφισβήτητα ένα εφόδιο το οποίο θα μπορούσε να εξαργυρωθεί πολύ ακριβά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.