Λειψυδρία στην Ελλάδα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα - Στερεύουν λίμνες και ποτάμια
Δραματικές εκκλήσεις από τους δημάρχους - «Έχουν στερέψει οι πηγές και οι γεωτρήσεις»
Σε δραματικές εκκλήσεις για τη λειψυδρία και την παρατεταμένη ανομβρία έχουν προχωρήσει δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Η λειψυδρία προκαλεί έντονες ανησυχίες και δραματικές εκκλήσεις από τους δήμους για περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Τα αυτοδιοικητικά στελέχη σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων για πόσιμο και καθαρό νερό.
«Έχουν στερέψει οι πηγές και οι γεωτρήσεις»
Σε συνέντευξή τους στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA,” ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, και ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιοχές τους λόγω της λειψυδρίας. Ο κ. Μπαριτάκης τόνισε ότι η Κρήτη βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς η έλλειψη νερού απειλεί την καθημερινή ζωή και τις γεωργικές δραστηριότητες του νησιού.
“Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και το καλοκαίρι αυξάνεται περισσότερο. Αναγκαζόμαστε πολλούς οικισμούς να τους τροφοδοτούμε με υδροφόρα, έχουν στερέψει οι πηγές και οι γεωτρήσεις και είναι πολύ μεγάλο θέμα.
Η ύδρευση είναι προτεραιότητα, και μετά η άρδευση, για να πίνουν οι πολίτες νερό, να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες, και είναι και θέμα Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχουμε ακόμα διακοπές υδροδότησης αλλά φτιάχνουμε έκτακτα δίκτυα για τα γεμίσουμε τις δεξαμενές. Έχουμε και πολύ τουρισμό στο νησί φέτος και αυτό εντείνει το πρόβλημα. Προσπαθούμε να καλύψουμε τι ανάγκες των πολίτων. Αν δεν έχουμε και φέτος βροχές, η κατάσταση του χρόνου θα είναι απελπιστική“, επεσήμανε.
Ο κ. Γκιώνης αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα, για την περιοχή του Λουτρακίου.
Είναι η δεύτερη χρόνια χωρίς βροχές και χιόνια και έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα γιατί οι γεωτρήσεις που έβγαζαν 100 κυβικά την ώρα, τώρα βγάζουν 10 και 15. Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, πχ Ίσθμια, Καλαμάκι, Αγίους Θεοδώρους. Έχουμε κάνει κινήσεις από το 2022 αλλά το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ αργό σε όλες τις διαδικασίες. Ο διαγωνισμός τέλειωσε πριν 4 μήνες και προσπαθούμε με τον ανάδοχο να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αφαλατώσεις. Οπωσδήποτε η αφαλάτωση θα λύσει το πρόβλημα, διότι οι γεωτρήσεις που έβγαζαν υφάλμυρο νερό, δεν βγάζουν τίποτα πλέον“.
“Θα έχουμε πρόβλημα…”
Η Δρ Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Ελισάβετ Φελώνη, μίλησε επίσης στο MEGA για το ίδιο ζήτημα.
“Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, έχουμε ιδιαίτερη υδρολογική συγκυρία, αυξημένες θερμοκρασίες. Είχαμε το σερί των μηνών ανομβρίας. Στην Κρήτη σημειώθηκαν 60% λιγότερες βροχές. Πληγή είναι και οι περιορισμένες χιονοπτώσεις. Θα έχουμε πρόβλημα στο νερό και θα υπάρχει μείωση των βροχών στην ΝΑ Μεσόγειο. Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, και αν δεν προχωρήσουμε οι επενδύσεις θα έχουμε πρόβλημα στην κάλυψη της ζήτησης”, σημείωσε.
Η λειψυδρία απειλεί και τη λίμνη Πλαστήρα
Ο κίνδυνος αφορά ακόμα και έναν από τους μεγαλύτερους ταμιευτήρες νερού της Θεσσαλίας και της χώρας, την (τεχνητή) λίμνη Πλαστήρα. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νάνος, ζητά τη διάσωση της λίμνης από την υπεράρδευση για αγροτικούς σκοπούς, στέλνοντας πριν από λίγες μέρες επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, στο γραφείο του πρωθυπουργού και σε άλλους αρμοδίους.
Στην επιστολή τίθεται ένα πλαίσιο 10 άμεσων και μεσοπρόθεσμων αιτημάτων και προτάσεων έργων, ανάμεσα στα οποία η μείωση της παροχέτευσης ποσοτήτων νερού από τη λίμνη Πλαστήρα και η τήρηση του οικολογικού ορίου.
«Νομίζουν ότι η λίμνη Πλαστήρα είναι Αιγαίο Πέλαγος με απεριόριστες δυνατότητες άρδευσης. Και το χειρότερο; Αντιμετωπίζουν ως τσιφλίκι τη λίμνη. Ενδεικτικό της νοοτροπίας τους είναι ότι συνεδρίασαν στη Λάρισα για τα νερά της λίμνης Πλαστήρα και δεν είχαν την ευθιξία να προσκαλέσουν τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα! Τα συμπεράσματα δικά σας… Με τη συμπεριφορά τους αυτή υπονομεύουν ευθέως τη λίμνη Πλαστήρα, αλλά και την αγροτική παραγωγή του Θεσσαλικού Κάμπου, την οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν και δεν φταίει γι’ αυτό μόνο η κλιματική αλλαγή και η ανομβρία, η οποία θα λάβει εφεξής μόνιμα χαρακτηριστικά όπως οι επιστήμονες επισημαίνουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, γραμμένη σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος.
Τα μέτρα για τη λειψυδρία
Πόρους ύψους 11.250.000 ευρώ διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών για την άμεση υλοποίηση δράσεων αντιμετώπισης της λειψυδρίας σε Δήμους, Δημοτικές Επιχειρήσεις και Συνδέσμους Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας.
Η ενίσχυση δίνεται στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ».
Στην Πρόσκληση, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, καλούνται οι παραπάνω φορείς να υποβάλουν προτάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για έργα με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της βελτίωσης του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων και των υποδομών παροχής πόσιμου νερού.
Ειδικότερα, με την πρόσκληση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά οι παρακάτω δράσεις:
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, χρηματοδοτούνται αποκλειστικά οι παρακάτω δράσεις:
- Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων: Οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ μπορούν να προχωρήσουν σε έργα για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων, για να εξασφαλίσουν την παροχή επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού.
- Υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης: Η δράση αυτή περιλαμβάνει την ενοικίαση συστημάτων αφαλάτωσης για την παραγωγή αφαλατωμένου νερού, ιδιαίτερα χρήσιμη για περιοχές με υψηλή αλατότητα στο νερό τους.
Δικαιούχοι και Ποσά Χρηματοδότησης
Κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μίας (1) μόνο πρότασης μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Εξαιρέσεις και Εναλλακτικές Χρηματοδοτήσεις
Διευκρινίζεται ότι οι Δήμοι των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου εξαιρούνται από την παρούσα πρόσκληση και θα χρηματοδοτηθούν από αντίστοιχη δράση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτό εξασφαλίζει ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας θα έχουν την απαραίτητη υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της λειψυδρίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιωτικών περιοχών.
Η ενίσχυση των Δήμων με 11,25 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη χώρα μας. Μέσω των συγκεκριμένων δράσεων που χρηματοδοτούνται, οι τοπικές αρχές θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικού πόσιμου νερού στους πολίτες.