Λάθη φέρνουν οι αυξημένες αιτήσεις συνταξιοδότησης
Μπέρδεμα με τα πλασματικά έτη
Μπλέξιμο επιφύλασσε για το υπουργείο Εργασίας, η πρωτοβουλία να γνωστοποιηθεί η παράταση ισχύος της διαδικασίας αναγνώρισης πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση. Μάλιστα, πριν από μόλις μία εβδομάδα, την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε στους ασφαλισμένους ότι παρατείνεται για ένα έτος η εν λόγω διαδικασία. Έτσι, τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούν οι «υποψήφιοι» συνταξιούχοι, να κάνουν χρήση των μεταβατικών ορίων ηλικίας, ακόμα και μετά την 1.1.2022. Μόνο που τελικά, όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο. Αιτία, το γεγονός ότι η διαδικασία αξιοποίησης των πλασματικών ετών, δεν έληγε στις 31.12.2021!
Πρόκειται για μια λάθος ερμηνεία παλαιότερης νομοθεσίας, που οδήγησε στη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Με δεδομένο μάλιστα, ότι υπάρχει διάχυτος ο φόβος για δραματική αύξηση στις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, φαίνεται ότι το υπουργείο προσπάθησε να αποτρέψει μια κατάσταση, πραγματοποιώντας όμως μια πρωτοφανή «γκάφα»!
Ακόμα και έτσι πάντως, το πρόβλημα παραμένει: Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης διαρκώς αυξάνονται. Μετά τις 83.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτος, υπάρχει η εκτίμηση για άλλες… τουλάχιστον 120.000 – 140.000 αιτήσεις έως το τέλος της χρονιάς! Το «εφιαλτικό» σενάριο των 200.000 έως 220.000 αιτήσεων για το 2021, θέλει πάση θυσία να αποφύγει το υπουργείο Εργασίας.
Με δεδομένο ότι τα στοιχεία του Ιουνίου, από το σύστημα ΑΤΛΑΣ, έδειχναν 130.510 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη στην αναμονή, τα περιθώρια αντίδρασης ήταν περιορισμένα. Εάν αυξηθεί τόσο πολύ ο όγκος των νέων αιτήσεων, τότε ο στόχος των 30.000 απονομών κύριων συντάξεων το μήνα, θα είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Η έλευση των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών θα ακυρωθεί από την ίδια την αθρόα αύξηση των νέων αιτήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που παραμένει ανέπαφο, είναι το νέο «μοτίβο» συνταξιοδότησης, που θα εφαρμοστεί με το νέο έτος. Τα όρια ηλικίας θα «κλειδώσουν» στα 67 έτη με 15αετία, στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης για πλήρη σύνταξη ή στα 62 έτη με 15αετία για μειωμένη σύνταξη.