Οικονομία

Κοινωνικός Τουρισμός: Εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις

Τα SOS της τελευταίας στιγμής

Κοινωνικός Τουρισμός: Εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις
Κοινωνικός Τουρισμός: Εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις

Κοινωνικός Τουρισμός: Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 11 Ιουνίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των δωρεάν διακοπών για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση εγκαίρως.

Υπενθυμίζεται πως φέτος σημειώθηκε «βροχή» αιτήσεων καθώς υποβλήθηκαν σε λίγες μέρες 579.580 αιτήσεις για συνολικά 1.068.904 επιταγές, ενώ οι διαθέσιμες επιταγές για δικαιούχους και ωφελούμενους είναι 300.000.

Κοινωνικός Τουρισμός: Δεύτερη ευκαιρία για δωρεάν διακοπές

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα επίμονα παράπονα των δικαιούχων που δεν κατάφεραν να υποβάλλουν αίτηση λόγω τεχνικών προβλημάτων της ψηφιακής πλατφόρμας η ΔΥΠΑ έδωσε δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων 2023-2024 της ΔΥΠΑ άνοιξε ξανά την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 17:00 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 23:59, για όσους δικαιούχους και παρόχους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την αίτησή τους πριν τη λήξη της προθεσμίας την περασμένη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

ένας άντρας και μια γυναίκα περπατάνε στην παραλία έχοντας αναμέσά τους ένα αγοράκι που κρατά ένα σωσίβιο, ο άντρας κρατά στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι

Κοινωνικός Τουρισμός: Πώς γίνεται η μοριοδότηση

Η επιλογή των τελικών δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Για τους συμμετέχοντες που κατόπιν του ελέγχου προκύπτει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αποκλεισμού, εφαρμόζεται διαδικασία μοριοδότησης από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. Η επιλογή ενός δικαιούχου συνεπάγεται την επιλογή των ωφελούμενων μελών του – εφόσον αποδεδειγμένα πληρούν τις προϋποθέσεις – και την έκδοση Επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού, μέσω των οποίων θα γίνει η επιδότηση.

  • Ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2022 ή, σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση έτους 2022 σύμφωνα με τις προθεσμίες της ΑΑΔΕ, του φορολογικού έτους 2021.
  • Ανήλικα είναι όλα τα τέκνα της οικογένειας που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (05.06.2023).
  • Κρίσιμος χρόνος της συνδρομής της ιδιότητας ΑμεΑ και της μονογονεϊκότητας είναι η ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων (05.06.2023).
  • Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία της μοριοδότησης είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία, μέχρι της πληρώσεως του αριθμού των 300.000 αθροιστικά με τους ωφελουμένους τους. Υπέρβαση του ορίου αυτού είναι δυνατή προκειμένου να συμπεριληφθούν όλοι οι ωφελούμενοι του τελευταίου επιλεγόμενου δικαιούχου.
  • Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία, προηγείται ο δικαιούχος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια στο 1ο κριτήριο κατάταξης και, αν αυτά συμπίπτουν, στα επόμενα κατά σειρά κριτήρια.

Κοινωνικός Τουρισμός: Βήμα – βήμα η διαδικασία

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Αφού συμπληρώσουμε τους κωδικούς Taxis – συμπληρώνουμε τον ΑΜΚΑ

Τα βήματα της αίτησης είναι τα εξής:

  • Οι δικαιούχοι επιλέγουν, αν θα συμμετάσχουν με την ιδιότητα του εργαζομένου ή του ανέργου.
  • Οι δικαιούχοι δηλώνουν τα στοιχεία της τρέχουσας οικογενειακής τους κατάστασης. Στην περίπτωση που δηλώσουν έγγαμοι/σε σύμφωνο συμβίωσης, υποχρεωτικά συμπληρώνουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου τους.
  • Οι δικαιούχοι που δηλώνουν μονογονείς, καταχωρίζουν πληροφορία για τον χρόνο απόκτησης της ιδιότητας τους αυτής, προκειμένου να ενταχθούν σε εισοδηματική κλίμακα ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια.
  • Οι δικαιούχοι δηλώνουν, αν ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ.
  • Οι δικαιούχοι επιλέγουν το πεδίο ΠΡΟΣΘΗΚΗ, για να δηλώσουν στην αίτηση όλα τα μέλη τους – εφόσον υπάρχουν- είτε μόνο για μοριοδότηση είτε για την έκδοση επιταγής. Για τη δήλωση κάθε επιπλέον μέλους επιλέγουν ξανά το πεδίο ΠΡΟΣΘΗΚΗ.

Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο 2023/24, προβλέπεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) να δοθούν στους δικαιούχους 300.000 επιταγές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023, αντί για 1η Αυγούστου 2023 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις
Όλες οι Ειδήσεις Τώρα για πληρωμές, ενισχύσεις: επίδομα θέρμανσης, ενοικίου, παιδιού, ρεύματος, επίδομα ακρίβειας και ανεργίας. Διαβάστε πρώτοι για νέα που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις