Κοινωνικό μέρισμα: ''Τέλος χρόνου'' για τις αιτήσεις - Ποιοί κερδίζουν 2η ευκαιρία
Η νέα διαδικασία ελέγχου και η επαναξιολόγηση - Έτσι θα ταυτοποιήσετε τα στοιχεία σας (PDF)
Διορία έως και την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, έχουν οι τελευταίοι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι για όσες αιτήσεις εγκριθούν έως και την καταληκτική ημερομήνια, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 28 Δεκεμβρίου.
Ποιοί μένουν ”εκτός” – Η διαδικασία ελέγχου
Πάνω από 1.600.000 νοικοκυριά μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα κι έχουν ξεπεραστεί τα 750 εκατομμύρια σε χρηματικό ποσό το οποίο αναλογεί σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.
«…Στις 21 του μήνα θα κλείσει η πλατφόρμα, μετά θα γίνει έλεγχος, ενδεχομένως να εξαιρεθούν κάποιες περιπτώσεις. Θα δούμε πού ακριβώς θα κλείσει το ποσό κι ο αριθμός των ατόμων που τελικά δικαιούνται το μέρισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τάγαρης.
Όσον αφορά στα κωλύματα που έχουν παρουσιαστεί -κυρίως σε 3 κατηγορίες πολιτών- ο κ. Τάγαρης δήλωσε ότι:
- Υπάρχει ένας πληθυσμός που έχει κρατηθεί η πληρωμή του μερίσματος λόγω μη διασταύρωσης του ΙΒΑΝ με το ΑΦΜ
- Πρώτον, άνθρωποι οι οποίοι δεν έβαλαν το δικό τους ΙΒΑΝ. Οι δικαιούχοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποβάλλουν ξανά την αίτησή τους
- Πολίτες που έχουν βάλει ΙΒΑΝ συγγενικού προσώπου και δεν έχουν δικό τους λογαριασμό. Οι δικαιούχοι μπορούν να μπούνε συνδικαιούχοι σε αυτόν το ΙΒΑΝ – λογαριασμό και με το εκκαθαριστικό τους στην τράπεζα
- Άνθρωποι οι οποίοι δήλωσαν το ΙΒΑΝ της εταιρείας τους ο οποίος όμως έχει το ΑΦΜ της εταιρείας κι όχι του φυσικού προσώπου. Κι σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αλλάξουν την αίτησή τους και να βάλουν το δικό τους ΙΒΑΝ
Στο μεταξύ, ο κ. Τάγαρης υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά τα θέματα με την πενταετία που έχουν προκύψει, υπάρχει αρκετός κόσμος δεν φαίνεται να έχει πέντε φορολογικές δηλώσεις καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νέων ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν στην εργασία μετά τα 25 έτη κι έχουν δυο ή τρεις φορολογικές δηλώσεις ενώ πριν εμφανίζονταν στις δηλώσεις των γονιών τους. Εκεί αν έχουν δηλωθεί σωστά με το σωστό ΑΜΚΑ επιστρέφεται σωστά η πενταετία, δηλαδή μετράνε οι δικές τους δηλώσεις και οι προηγούμενες που ήταν φιλοξενούμενοι. Μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις που έχουν κάποιοι δηλώσεις λάθος το ΑΜΚΑ στην φορολογική δήλωση».
Πώς πρέπει να κινηθείτε
Σε περίπτωση που κάποιος πληρούσε τις προϋποθέσεις της αυτόματης καταβολής και για το μέρισμα του 2017 και δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή, σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διασταύρωση των στοιχείων του. Σε αυτήν την περίπτωση, συστήνεται, φέτος, ο ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει κανονικά τη διαδικασία υποβολής αίτησης και να μην περιμένει την αυτόματη υποβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περυσινή καταβολή.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους δικαιούχους που αποκλείστηκαν για τον οποιονδήποτε λόγο, να προχωρήσουν οι ίδιοι στις απαραίτητες διορθώσεις στο ΙΒΑΝ τους:
- Να σπεύσουν να ακυρώσουν την αίτηση και να δηλώσουν ΙΒΑΝ λογαριασμού που ανήκει στο όνομά τους ή
- να σπεύσουν στην τράπεζα και να μπουν συνδικαιούχοι στον λογαριασμό που ήδη δήλωσαν
Για περιπτώσεις αδυναμίας ταυτοποίησης, το υπουργείο καλεί:
- Να ακυρώσετε την αίτηση και να προβείτε σε «Επαναξιολόγηση». Στη νέα αίτηση πρέπει να δηλώσετε στην εφαρμογή λογαριασμό ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι
- Να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία του ΑΦΜ σας στην τράπεζα που συνεργάζεστε προσκομίζοντας το τελευταίο εκκαθαριστικό
Να τονίσουμε ότι περιπτώσεις αιτήσεων με εμπλοκή στον έλεγχο ΙΒΑΝ- ΑΦΜ δεν έχουν ακυρωθεί αλλά έχουν μεταφερθεί για την επόμενη πληρωμή. Η αίτηση παρά την εμπλοκή παραμένει έγκυρη οπότε θα πρέπει να διορθωθεί ή να προστεθεί IBAN συνδικαιούχου.
Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να κατεβάσετε το ενημερωτικό έντυπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτούνται από τη νομοθεσία και τα έγγραφα που μπορούν να πιστοποιήσουν τα στοιχεία αυτά.