Κοινωφελής ΟΑΕΔ: Πότε οι αιτήσεις για 25.000 θέσεις εργασίας
Τα κριτήρια του νέου προγράμματος - Αλλαγές στην κατάρτιση ανέργων
Κοινωφελής Εργασία 2021: Αρχίζουν εντός Αυγούστου όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για 25.000 θέσεις σε δήμους, Περιφέρειες και δημόσιους φορείς της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, η διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης και της προκήρυξης προχωράει ήδη από το υπουργείο Εργασίας ενώ η διαδικασία ολοκλήρωσης των προσλήψεων του νέου προσωπικού και η τοποθέτηση των ανέργων στις θέσεις τους αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές φθινοπώρου.
Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων, είναι μέχρι και τον Αύγουστο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επιμέρους διαδικασίες, ώστε μετά οι ωφελούμενοι να τοποθετηθούν στις θέσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι τέλος Ιουλίου λήγει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2020. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, έγινε αναφορά για την προσπάθεια που γίνεται φέτος για έλεγχο των θέσεων που θα προκηρυχθούν ώστε να πατάνε πάνω στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων. Στόχος είναι να μην χαθούν θέσεις κοινωφελούς εργασίας όπως έγινε σε προηγούμενους κύκλους επειδή δεν υπάρχουν άνεργοι αυτών των ειδικοτήτων.
Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους ανέργους, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού. Άμεσα αναμένεται να αποσταλεί η πρόσκληση σε όλους τους επιλέξιμους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου αυτοί να δηλώσουν τις ανάγκες τους και αμέσως να γίνει η κατανομή των 25.000 θέσεων.
Αυτά είναι τα κριτήρια της νέας Κοινωφελούς
Όπως διευκρίνισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, η διάρκεια του προγράμματος, καθώς και οι αποδοχές για τους ωφελούμενους παραμένουν ίδιες με το προηγούμενο πρόγραμμα.
Ειδικότερα:
Αλλαγές στην κατάρτιση των ανέργων
Σημειώνεται ότι για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης του ΟΑΕΔ πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία κατάρτισης των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, αλλαγές θα υπάρξουν στις θεματικές ειδικότητες της υποχρεωτικής κατάρτισης, ώστε αυτές να διασυνδέονται καλύτερα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να ενισχύουν την απασχολησιμότητα των ωφελουμένων, δίνοντάς τους επιλογές για αναβάθμιση δεξιοτήτων που έχουν ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα, αφού η κατάρτιση γίνεται στο τέλος του προγράμματος, μετά τη λήξη της προσωρινής απασχόλησής τους στον δημόσιο τομέα.