Κάντο όπως η ΔΕΗ: Νόμος και με τη «βούλα» η παράκαμψη του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις
Ο Χατζηδάκης, οι συνδικαλιστές και οι... ανυπεράσπιστοι πολίτες
Την μετεξέλιξη των ΔΕΚΟ σε «μικρές ΔΕΗ» προβλέπει ο νέος νόμος του υπουργείου Οικονομικών που κανονικοποιεί την παράκαμψη του ΑΣΕΠ για χάρη των golden boys του Δημοσίου.
Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΘΟ χαρακτηρίζει το νέο νόμο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή ως όφελος για εκατομμύρια πολίτες. Μάλιστα αναφέρει ότι συνιστά αλλαγή σελίδας στο Υπερταμείο και σε 8 θυγατρικές καθώς προβλέπεται ο ριζικός μετασχηματισμός του τρόπου λειτουργίας τους και η μετεξέλιξη τους σε «μικρές ΔΕΗ».
Αφού πρώτα η κυβέρνηση φρόντισε να βάλλει κατά του ΑΣΕΠ και του ρόλου του στις προσλήψεις του Δημοσίου, τώρα έρχεται να δώσει τη «λύση» στις καθυστερήσεις. Όπως σημειώνει το υπουργείο, η… ιδιωτικοποίηση λύνει το πρόβλημα στελέχωσης φορέων όπως τα ΕΛΤΑ και ο ΟΑΣΑ ενώ αντιμετωπίζει την χρόνια ταλαιπωρία των πολιτών.
Ο Χατζηδάκης, οι συνδικαλιστές και οι… ανυπεράσπιστοι πολίτες
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, για το νέο νομοθέτημα που φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει «ανυπεράσπιστους» τους πολίτες απέναντι στις προσλήψεις με διαφανείς και επί ίσοις όροις διαδικασίες!
«Η προσήλωση στο «άγιο» Δημόσιο μπορεί να ωφέλησε κάποιους, σίγουρα όμως όχι τους πολλούς ανυπεράσπιστους πολίτες» σημειώνει, ενώ υπογραμμίζει ότι «η παρέμβαση μας για τον εκσυγχρονισμό του Υπερταμείου και των θυγατρικών του έχει έντονο μεταρρυθμιστικό χρώμα και απαντά στις ανάγκες εκατομμυρίων πολιτών που βασανίζονται καθημερινά από προβληματικές δημόσιες συγκοινωνίες και υπηρεσίες. Κανένας πολίτης δεν επιθυμεί την συνέχιση των βασανιστηρίων του! Για αυτό λοιπόν προχωρούμε στον μετασχηματισμό των θυγατρικών εταιρειών του Υπερταμείου σε «μικρές ΔΕΗ», με ευελιξία στις προσλήψεις και τις προμήθειες και με τους συνδικαλιστές έξω από τα πειθαρχικά συμβούλια», καταλήγει.
Πώς θα γίνουν οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και η παράκαμψη του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις
Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΘΟ, οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος βασίζονται στις παρακάτω 4 παρεμβάσεις:
Παρέμβαση 1η: Δημιουργούνται 8 νέες «μικρές ΔΕΗ» στην υπηρεσία του πολίτη.
- Οι 8 οργανισμοί που μετασχηματίζονται είναι οι εξής: Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier), ΔΕΘ- Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) και Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες- ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες- ΣΤΑΣΥ).
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι διαδικασίες προσλήψεων σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη οδηγών και τεχνικών που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών. «Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κάτι που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό και τις ουρές που σχηματίζονται σε πολλά από τα καταστήματα τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Στον νέο νόμο προβλέπονται μεταξύ άλλων οι εξής αλλαγές:
- Δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με διάρκεια θητείας τα 4 έτη (με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά), με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας.
- Γίνονται πιο «ευέλικτες» οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους, με περιορισμένο ρόλο του ΑΣΕΠ: Έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης εντός 10 ημερών και συμμετοχή μέλους του στην εξέταση ενστάσεων κατά τη διαδικασία προσλήψεων.
- Επίσης, παρέχεται ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ, στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιες συγκοινωνίες και ΓΑΙΑΟΣΕ) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.
Όπως αναφέρει το ΥΠΕΘΟ, όλες οι παρεμβάσεις αποτυπώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός δημοσίων οργανισμών στο να συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και στην βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Είναι παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό πρόσημο καθώς βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Και την ίδια ώρα έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που μπορούν να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία σε τομείς όπου μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.