«Καμπανάκι» ΤτΕ για τους κινδύνους στην ελληνική οικονομία
Οι τιμές ενέργειας πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο
Σε σημαντικές αβεβαιότητες και κινδύνους υπόκειται η ελληνική οικονομία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η ΤτΕ προέβλεπε λίγο πριν την εισβολή, ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 5%.
Ωστόσο, όπως επισήμανε μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, η εισβολή της Ρωσίας δημιουργεί μία σοβαρή διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
«Η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές εισαγομένων θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης.
Για τα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός είναι διπλά αρνητικός, διότι μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά και τις πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεών τους.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, αλλά και στη ζώνη του ευρώ συνολικά ενισχύθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα κυρίως της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.
Η ουκρανική κρίση και η επίλυσή της είναι πιθανόν να καθυστερήσουν την υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με το στόχο της σταθερότητας των τιμών.
Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής λειτουργούν προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε αποπληθωρισμό, σε συνάρτηση βεβαίως με την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας».
Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, είναι σημαντικές, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η πλήρης επίπτωση της πανδημίας στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί με κάποια υστέρηση, δηλαδή μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ελάφρυνσης των δανειοληπτών.
Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και εντατικότερη δράση εκ μέρους των τραπεζών με στόχο την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, κατεύθυνση στην οποία ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται οι τράπεζες, και την αξιοποίηση της αυξημένης ρευστότητας που διαθέτουν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Αναφερόμενος στην ιδιωτική ασφάλιση, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η είναι αναγκαίο η Πολιτεία να αναγνωρίσει ότι ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού κλάδου όχι μόνο δεν αντίκειται στο κοινωνικό όφελος, αλλά και μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία πλούτου για την οικονομία.
Και αυτό, μέσω της μείωσης των κινδύνων για τους ασφαλισμένους, αλλά και μέσω της αξιοποίησης κεφαλαίων για την πραγματοποίηση μακροχρόνιων παραγωγικών επενδύσεων.
«Για τους λόγους αυτούς είναι ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του, μέχρι σήμερα, χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Ρεύμα: Χαμηλότερα οι τιμές αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα
Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι οποίες διαμορφώνονται για αύριο στα 331,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 426,9 ευρώ σήμερα (μείωση 22%).
Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αποτέλεσμα της αντίστοιχης ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου που πλησίασαν σήμερα ενσοδυνεδριακά στο ολλανδικό Χρηματιστήριο τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα (χθες έφθασαν και στα 340 ευρώ) και κυμαίνονται το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στα 210 ευρώ.
Αυξημένη στο 19% είναι και κατά την αυριανή ημέρα η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην κάλυψη της ζήτησης, όπως και των ανανεώσιμων πηγών (30,7%) ενώ σχετικά μειωμένο είναι το μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου (39,8%). Χαμηλό, στο 3%, είναι και το μερίδιο των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.