ΗΠΑ: Τα γυρίζει ο Λευκός Οίκος για τα μπαλόνια
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εξωγήινους
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι θα περιμένει την ανάλυση των συντριμμιών για να καθοριστεί με ακρίβεια το είδος, η προέλευση και η χρήση των «αντικειμένων» που καταρρίφθηκαν.
Σε αυτήν την μπερδεμένη υπόθεση, η Ουάσινγκτον δεν έχει παρά μόνο μία βεβαιότητα: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εξωγήινους ή για εξωγήινη δραστηριότητα. Το είπε επί λέξει και πολύ σοβαρά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, στο μπρίφινγκ της Δευτέρας.
Την ίδια στιγμή και η θεωρία περί κινεζικής κατασκοπείας απέμεινε ατεκμηρίωτη. Εκ των πραγμάτων πλέον, η πλευρά των ΗΠΑ οπισθοχωρεί και εμμέσως ανακαλεί: «Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να στηρίζει συγκεκριμένα την ιδέα ότι αυτά τα τρία αντικείμενα ήταν μέρος του σχεδίου κατασκοπείας εκ μέρους της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας ή ότι τα μπαλόνια συνδέονται με έξωθεν απόπειρες συλλογής δεδομένων από παρακολουθήσεις» δήλωσε ο Τζον Φ. Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι Αμερικανοί ειδικοί βρίσκονται σε αμηχανία, διότι τα μπαλόνια εκτός των άλλων είναι και ανόμοια μεταξύ τους.
Στο νερό ο πύραυλος των 400.000 δολαρίων: Πώς οι Αμερικανοί έχασαν τον στόχο κυνηγώντας μπαλόνια
Η ισχυρότερη πολεμική αεροπορία του κόσμου τέθηκε σε συναγερμό, ένας πύραυλος τελευταίας τεχνολογίας κατέληξε στο νερό και από επίσημα χείλη διαψεύστηκε η εισβολή εξωγήινων: τα ντεσού του κυνηγιού ιπτάμενων «αντικειμένων» στις ΗΠΑ θυμίζουν παρωδία των X-Files.
Ο Λευκός Οίκος το παραδέχτηκε σήμερα: τα τρία «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα» που καταρρίφθηκαν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά –κατ’ εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν– ήταν πιθανότατα «αθώα μπαλόνια για εμπορικούς ή ερευνητικούς σκοπούς».
Ωστόσο, μετά την κατάρριψη στις 4 Φεβρουαρίου, ενός μπαλονιού που, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ήταν κινεζικό κατασκοπευτικό, οι αρχές δεν ήθελαν να το διακινδυνεύσουν. Τρεις φορές, θεωρώντας ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των αερομεταφορών, έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη: την Παρασκευή και το Σάββατο επέλεξαν ένα F-22 –ένα από τα πιο προηγμένα της πολεμικής αεροπορίας– ενώ την Κυριακή προτίμησαν ένα, λιγότερο προηγμένο, F-16. Την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Αλάσκα και στην καναδική επαρχία του Γιούκον αντίστοιχα, η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία: σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι πύραυλοι (ένας κάθε φορά), πέτυχαν τον στόχο.
Όμως την Κυριακή, αυτήν τη φορά πάνω από τη λίμνη Χιούρον στις ΗΠΑ, το αεροσκάφος αστόχησε στην πρώτη βολή. Χρειάστηκε ένας δεύτερος πύραυλος για να καταστραφεί το «αντικείμενο».
«Ξέρουμε ότι ο πρώτος πύραυλος, την Κυριακή, έχασε τον στόχο του και ενημερωθήκαμε ότι έπεσε στη λίμνη», είπε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.