Ηλεκτρικό ρεύμα: «Καυτές» οι τιμές και τον Ιούλιο στα τιμολόγια
Ζοφερές εκτιμήσεις για όλο το καλοκαίρι - «Υπερβολές» λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τον πιο δύσκολο μήνα στο ρεύμα εν μέσω καύσωνα φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά την ώρα που η τιμή χονδρικής βρίσκεται «μια ανάσα» από τα 100 €/MWh.
Οι καταναλωτές ήδη βίωσαν απότομη άνοδο στα τιμολόγια τον Ιούνιο από τη στιγμή που σταμάτησε από τον Μάιο η καθοδική πορεία που ακολουθούσαν οι τιμές χονδρικής.
«Ζοφερές» εκτιμήσεις για όλο το καλοκαίρι
Προδιαγεγραμμένη θεωρείται πλέον μια αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιούλιο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για +5-10%. Ερώτημα αποτελεί στη συνέχεια πως θα εξελιχθεί η τιμή τον Αύγουστο, ενώ από το Σεπτέμβριο αναμένεται εξομάλυνση και τιμές αντίστοιχες με ό,τι ίσχυε την άνοιξη.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος τα οικιακά τιμολόγια έκαναν πρεμιέρα στα 12 με 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα και έπειτα υποχώρησαν τους εαρινούς μήνες στα 9 με 11 λεπτά. Εποχιακά κάθε καλοκαίρι οι τιμές ενισχύονται μαζί με τη ζήτηση για ρεύμα, όμως φέτος είχαμε την ατυχία (ή τη νέα πραγματικότητα ίσως) να έρθει ο καύσωνας από τον Ιούνιο. Έτσι η άνοδος τον τρέχοντα μήνα ήταν απότομη και τα οδήγησε κοντά στα 15 λεπτά μεσοσταθμικά.
Για τον Ιούλιο τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς η τιμή χονδρικής ανέβηκε κι άλλο (+20%), αν και οι τελικές τιμές λιανικής θα εξαρτηθούν από την έκπτωση που προσφέρει η κάθε εταιρεία εκτός από τα θεμελιώδη.
Κοιτάζοντας προς τον Αύγουστο, όλα θα εξαρτηθούν από τις θερμοκρασίες και πάλι. Η λογική λέει ότι αν διατηρηθούν θα υπάρξει ένα υψίπεδο, ενώ αν δούμε ακόμα πιο ακραίες εποχιακές θερμοκρασίες τον Ιούλιο, τότε όλα είναι ανοικτά για νέες αυξήσεις.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ περιμένει μείωση των τιμών από το Σεπτέμβριο. Σε αυτό συνηγορεί και η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που μέχρι τότε θα έχουν προσθέσει μερικές εκατοντάδες μεγαβάτ. Μοναδική περίπτωση να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου είναι αν επικρατήσουν ασυνήθιστα θερμές συνθήκες.
Τα κέρδη σε μπλε και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος
Οι παραπάνω διαπιστώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βγαίνουν κερδισμένοι όσοι καταναλωτές «κλείδωσαν» ήδη ένα μπλε σταθερό συμβόλαιο κοντά στα 9 με 10 λεπτά για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να εξασφαλιστούν απέναντι στις θερινές αυξήσεις και θα χρειαστεί να επαναξιολογήσουν τα πράγματα το φθινόπωρο.
Φθηνότερα μέχρι σήμερα μήνα με το μήνα υπήρξαν τα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία όμως εμπεριέχουν τον κίνδυνο εκπλήξεων από τη φύση τους, ενώ τα πράσινα είναι τα πιο ακριβά.
Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής οφείλει να επιλέγει με βάση το προφίλ κατανάλωσής του και αξιολογώντας την κάθε εταιρεία σε βάθος χρόνου και όχι μόνο σύμφωνα με την τιμή ενός μήνα. Βοηθός στην προσπάθεια είναι η ΡΑΑΕΥ, όπου μπορεί κανείς να βρει αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών ώστε να λάβει τις βέλτιστες αποφάσεις.
Διασκεδάζει τις εντυπώσεις ο ΥΠΕΝ – «Υπερβολικός ο ισχυρισμός για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα»
Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος για τις τιμές στα τιμολογία ρεύματος είναι οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη. «Αν λάβουμε υπόψιν το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 60% στα νοικοκυριά, τότε οι τιμές του ρεύματος είναι πιο κάτω τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιανουάριο», επεσήμανε ο ΥΠΕΝ, εκτιμώντας ότι οι τιμές του Ιουλίου πρόκειται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Έλληνας ΥΠΕΝ χαρακτήρισε υπερβολικό τον ισχυρισμό για αυξήσεις 20-25% στα τιμολόγια, ενώ παράλληλα υπενθύμισε στους πολίτες ότι υπάρχουν χαμηλότερες τιμές στα μπλε και τα κίτρινα τιμολόγια, καθησυχάζοντάς τους πως δεν είναι μεγάλες οι αλλαγές σε περίπτωση που κάποιος σκεφτεί να προβεί σε αλλαγή παρόχου.
«Επηρεαζόμαστε πολύ από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες πρέπει να σας πω ότι έπεσαν αισθητά όταν μειώθηκε η ζήτηση τον Απρίλιο. Όταν λοιπόν έχεις αυξημένη ζήτηση, σε αυτήν προστίθεται και η ζήτηση από το εξωτερικό, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε δίκτυο ευρείας ενεργειακής διασύνδεσης. Αντίστοιχα, όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη, αυτό μας διαλύει λόγω φωτοβολταϊκών», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.
«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μονίμως υψηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο, η μέση τιμή μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι περίπου εκεί» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: