Η ΤτΕ παίρνει τον έλεγχο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης
Ερωτηματικό για το ΤΕΚΑ
Στην Τράπεζα της Ελλάδος, προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, να δώσει τον έλεγχο και την εποπτεία του 2ου πυλώνα Ασφάλισης, δηλαδή των Επαγγελματικών Ταμείων.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου, αλλά και με ειδικούς επιστήμονες με γνώση του αντικειμένου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση, που θα δώσει ώθηση στον τομέα.
Έως τώρα, οι εισηγήσεις που έχουν γίνει από την συντριπτική πλειονότητα των παριστάμενων σε αυτές τις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συγκλίνουν στο ότι η ΤτΕ είναι ο πιο καλά δομημένος φορέας για να διαχειριστεί τα ΤΕΑ της χώρας.
Έως σήμερα, ο εποπτικός – ελεγκτικός ρόλος βρίσκεται σε τρεις φορείς: Στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σε μια ειδική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η πολιτική ηγεσία, έχοντας αφουγκραστεί τους επαγγελματίες του κλάδου, έχει σχηματίσει την άποψη ότι αυτή η πολυδιάσπαση δεν ευνοεί την ανάπτυξη των ΤΕΑ, προκαλεί καθυστερήσεις στη λειτουργία τους και τελικά, γίνεται τροχοπέδη στην εξέλιξη και στην επενδυτική προοπτική του 2ου πυλώνα ασφάλισης.
Παίρνοντας εικόνα και από την υπόλοιπη Ευρώπη, που τα ΤΕΑ έχουν έναν φορέα για να ασκεί την απαραίτητη εποπτεία, στη Σταδίου 29 θέλουν να κινηθούν σε ανάλογη κατεύθυνση. Άλλωστε, υπάρχει και η εκκρεμότητα του νεοσύστατου ΤΕΚΑ, που επίσης θα πρέπει να βρεθεί ένας αντίστοιχος φορέας που θα αναλάβει τον έλεγχό του.
Μάλιστα, το Ταμείο Επικουρικής και Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, έχει και το πρόσθετο κίνητρο ότι χρόνο με τον χρόνο θα έχει μόνιμη και σημαντική αύξηση στα αποθεματικά του, άρα ο έλεγχος εκεί πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός, αλλά και σωστά δομημένος από την αρχή της λειτουργίας.
Με όλα τα ανωτέρω δεδομένα, φαίνεται ότι το σενάριο της δημιουργίας μιας ακόμα ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, δύσκολα θα βρει πρακτική εφαρμογή. Υπάρχει το μειονέκτημα της εύρεσης κατάλληλων και έμπειρων στελεχών από την αγορά, που θα μπορούν να καλύψουν τις θέσεις που θα παρουσιαστούν, κάτι που το γνωρίζει το υπουργείο Εργασίας.
Έτσι, ο προσανατολισμός που υπάρχει, σε αυτήν τη φάση, είναι να γίνει η επιλογή της ΤτΕ, για να αναλάβει το σκέλος της εποπτείας. Μια αλλαγή, που θα κωδικοποιηθεί σαφέστερα, με ανάλογη νομοθετική διάταξη, που αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, θα είναι έτοιμη έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται ότι τα ΤΕΑ στην Ελλάδα έχουν μια διαρκώς αυξανόμενη παρουσία στο ασφαλιστικό – επενδυτικό γίγνεσθαι.
Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 25 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με 201 εκατ. ευρώ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Αν σε αυτά προστεθούν και τα τέσσερα Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, από τους κλάδους του φαρμάκου, των πετρελαιοειδών, των τροφίμων και της ιδιωτικής ασφάλισης, τότε το συνολικό αποθεματικό εκτοξεύεται στο 1,8 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που βαίνει διαρκώς αυξανόμενο, με την προσθήκη του ΤΕΚΑ, χρόνο με τον χρόνο.