Η συμβολή του προγράμματος «ΟΠΑΠ Forward» στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
Αύξηση τζίρου και νέες θέσεις εργασίας
Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Για αυτό και το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» εστιάζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Γιατί με την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ο ΟΠΑΠ, μπορούν να γίνουν επιτυχημένες επιχειρηματικές ιστορίες, όπως αυτές των Κωσταρέλος και Coffee Island.
Πρόκειται για δύο επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έκαναν άλματα προόδου, χάριν στην καθοριστική συμβολή του «ΟΠΑΠ Forward» που οδήγησε στην ανάπτυξη του δικτύου τους, την αύξηση του τζίρου τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αύξηση τζίρου και νέες θέσεις εργασίας με τη σφραγίδα του «ΟΠΑΠ Forward»
Από το 1999 μέχρι σήμερα, η Coffee Island δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις του καφέ να απολαμβάνουν μία μεγάλη ποικιλία από specialty καφέ, αλλά και πλήθος χρηστικών αντικειμένων για την παρασκευή ενός γευστικού, ποιοτικού καφέ στο σπίτι. «Με κέρδισαν οι άνθρωποι του ΟΠΑΠ», τονίζει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Coffee Island, εξηγώντας πώς πήρε την απόφαση να μπει στο πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» το 2018. Από τότε μέχρι σήμερα, είδε την εταιρεία του να αναπτύσσεται πάνω από 30%.
«Συνεχίζουμε την ανάπτυξη του δικτύου μας σε Ελλάδα και εξωτερικό»
Το Τυροκομείο Κωσταρέλου, εδώ και τρεις γενιές, έχει καθιερωθεί για τα εκλεκτά τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει, με βάση το ελληνικό φρέσκο γάλα. Από το 2019 μέχρι σήμερα, με τη σωστή καθοδήγηση των ανθρώπων του «ΟΠΑΠ Forward», η επιχείρηση αναπτύσσει το δίκτυό της σε Ελλάδα και εξωτερικό, δημιουργώντας παράλληλα νέα προϊόντα, όπως τονίζει ο Κυριάκος Κωσταρέλος, ιδιοκτήτης του τυροκομείου και των καταστημάτων «Κωσταρέλος».
Το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» υλοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας Endeavor Greece. Εφέτος, εγκαινιάζει τον πέμπτο κύκλο του, με στόχο να βοηθήσει ακόμη περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση να ενισχύσουν την ελληνική αγορά.
Ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία – Δημιουργήθηκαν 2.260 νέες άμεσες θέσεις εργασίας
Αναλυτικότερα, ο ΟΠΑΠ άρχισε να υλοποιεί το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» τον Απρίλιο του 2017, σε συνεργασία με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας Endeavor Greece.
Οι 59 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια, κατάφεραν να βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις τους και να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν 2.260 νέες άμεσες θέσεις εργασίας ενώ, μέσω των συνεργασιών που αναπτύχθηκαν, υποστηρίζουν 20.249 νέες έμμεσες θέσεις απασχόλησης.
Παράλληλα, ο συνολικός τζίρος τους αυξήθηκε κατά 242 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των ίδιων των επιχειρήσεων.
Αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα από μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών, την οποία παρέχει το «ΟΠΑΠ Forward» στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και περιλαμβάνει:
-Ολοκληρωμένη καθοδήγηση μέσω ενός δικτύου επιτυχημένων επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς
-Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τομείς όπως η στρατηγική, η διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού, το marketing και οι πωλήσεις, το branding και η επικοινωνία
-Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα
-Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές
-Δράσεις δικτύωσης τόσο με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, όσο και με άλλους επιχειρηματίες
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΠΑΠ Forward», μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 302 συνεδρίες στρατηγικής καθοδήγησης, 63 σεμινάρια και 431 συμβουλευτικές συνεδρίες, δράσεις δικτύωσης με 90 στελέχη της ελληνικής αγοράς, καθώς και 161 επαφές με εταιρείες και επενδυτές στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» απευθύνεται σε αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε εκείνους τους τομείς, όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καθώς και σε κλάδους με προοπτική ανάπτυξης, όπως οι νέες τεχνολογίες.